Razoružavanje G*ze, sloboda kretanja Izr*ela… Ovo je Netanyahuov poslijeratni plan za G*zu

r

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je svojoj vladi mapu puta nakon okončanja aktuelnih napada u Pojasu Gaze, gdje je izraelska vojska nastavila s okupacijom zemlje i produbljivanjem humanitarne krize.

Ured izraelskog premijera saopćio je da plan, koji je Netanyahu predstavio na jučerašnjoj sjednici vlade, predviđa "demilitarizaciju Pojasa Gaze, očuvanje slobode kretanja Izraela i zatvaranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA)".

Prema planu, Izrael će zadržati slobodu djelovanja u sigurnosnim i vojnim pitanjima u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali te će spriječiti "pokušaje krijumčarenja" stvaranjem tampon zone na granici Egipta i Gaze uz koordinaciju SAD-a.

Prema mapi puta koju je Netanyahu predstavio vladi, civilnu upravu Gaze će obavljati "profesionalci s upravljačkim vještinama", a u planu se navodi da ti ljudi "neće biti povezani s državama i organizacijama koje podržavaju terorizam" i neće primati plate od njih.

Izrael je optužio međunarodno legitimnu palestinsku administraciju sa sjedištem u Ramallahu, za "podržavanje terorizma" i istakao ovim člankom u mapi puta da želi da je ukloni iz administracije Gaze.

Prema mapi puta koju je premijer Netanyahu predstavio vladi, Izrael će također raditi na zatvaranju UNRWA-e.

U planu je naglašeno da će umjesto ove agencije UN-a raditi međunarodne humanitarne organizacije, a navedeno je i da će obnova Pojasa Gaze početi nakon "potpunog razoružanja Gaze i eliminacije radikalizacije" i da će plan sanacije finansirati "zemlje koje odobri Izrael".

U Netanyahuovom planu navedeno je i da Izrael ne prihvata "međunarodna nametanja" u vezi sa stalnim sporazumom s Palestincima te upozorava da bi "jednostrano prihvatanje palestinske države od strane međunarodne zajednice bilo velika nagrada za terorizam i da bi to spriječilo mirovni sporazum u budućnosti".

Navodi se da ciljevi Izraela i dalje ostaju nepromijenjeni i da uključuju eliminaciju Hamasa i Islamskog džihada, oslobađanje izraelskih zarobljenika iz Gaze i sprečavanje bilo kakve prijetnje po Izrael.