Reakcija ambasade SAD-a i OHR-a na nacionalističke incidente u BiH

,

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Ured Visokog predstavnika reagovali su danas zbog nacionalističkih ispada i incidenata koji su se dogodili u nekoliko gradova u BiH.

Ambasada SAD-a oštro je osudila nasilje i zastrašivanje koje su doživjeli bošnjački stanovnici Vlasenice i Potočara, kao i napad na kuću srpske porodice u Mostaru. Također su istaknuli da su provokacije poput veličanja srpskih ratnih zločinaca u Višegradu i paljenja zastave Republike Srpske u Zenici neodgovorne i potiču tenzije među zajednicama.

U zvaničnom saopćenju, ambasada je naglasila neprihvatljivost ovakvih događaja, ističući da takvi akti nasilja i netolerancije narušavaju društvenu koheziju i predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti BiH. Osvrnuli su se na odgovornost bh. vlasti, posebno političkih lidera.

U istom tonu, istaknuli su da takvi događaji predstavljaju ozbiljnu prijetnju investicijama, integraciji u EU i općem prosperitetu zemlje.

Uz poziv na suzdržanost političkih lidera od zapaljive retorike, OHR je naglasio da Republika Srpska treba imati svoj dan, ali da taj dan ne smije izazivati podjele ili diskriminaciju.

Dodaju i to da se lideri trebaju suzdržati od zapaljive retorike.

“Politički lideri ove zemlje uvijek moraju imati na umu da njihove riječi imaju težinu. Riječi se lako mogu pretvoriti u radnje koje utječu na živote pojedinaca. Stoga se trebaju suzdržati od korištenja retorike kojom se poziva na podjele i od poteza koji mogu izazvati tenzije, te umjesto toga na prvo mjesto staviti dobrobit svih građana”, smatra OHR.

Pritom su istaknuli obavezu vlasti RS-a da osiguraju uslove za harmoničnu reintegraciju povratnika bez rizika od uznemiravanja, progona ili diskriminacije.

U zaključku, OHR je potvrdio podršku liderima koji se zalažu za demokratiju, ljudska prava i zajednički prosperitet u BiH te naglasio važnost opredjeljenosti za ključne reforme.