Reakcija bivšeg rukovodstva AM SDA Bužim na saopćenje AM SDA USK

Reakciju bivšeg rukovodstva AM SDA Bužim na saopćenje P KO AM SDA USK nakon što su podnijeli ostavke na funkcije u Asocijaciji mladih i SDA, prenosimo u cjelosti.

 

  • U saopćenju koje potpisuje predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA USK, a nakon ostavki koje je rukovodstvo Asocijacije mladih  SDA Bužim podnijelo na sve funkcije u AM i SDA, navodi se kako su te ostavke manipulacija, jer smo, navodno, već bili razriješeni dužnosti.
  • No, nisu takve navode potkrijepili nikakvim dokazima, svjesno manipulišući. Propustili su navesti kada, na kojoj funkciji i zbog čega, te koji organ Asocijacije mladih je razriješio rukovodstvo AM u Bužimu? Podsjećamo, bivši članovi rukovodstva su osim pozicija u Općinskom odboru AM, ostavke podnijeli i na funkcije članova Povjereništva i potpredsjednika KO AM SDA USK, te Glavnog odbora AM SDA BiH.
  • Kako je moguće da je, u stranci i asocijaciji koje svoj rad zasnivaju na demokratskim načelima, neko razriješen dužnosti a da o tome nije upoznat niti jednim aktom, ili usmenim putem?!
  • Međutim, čak i da je bivše rukovodstvo već bilo razriješeno, pokazatelj je to da je takav postupak proveden mimo pravila koja regulišu rad Asocijacije mladih SDA. Jasan je to pokazatelj da se i u Asocijaciji mladih SDA USK primjenjuje praksa kao i u KO SDA USK –  poslušnost jednom čovjeku (koji možda piše i saopćenja Asocijacije mladih?!), gdje je potrebno primjenjuju se dupli aršini, krše se pravila i procedure, a sve zarad interesa i po nalogu predsjednika KO SDA USK, Šemsudina Dedića. Time je dokazano da je priča o Asocijaciji mladih kao autonomnoj asocijaciji unutar SDA, slobodnomislećoj i bez uticaja na njen rad od strane starijih kolega, bila obična farsa. Ali, između ostalog, i to je  odgovor na pitanja zašto je veći broj onih koji iz SDA izlaze, nego onih koji ulaze.
  • Umjesto što u svom saopćenju spominju navodne posjete lidera drugih političkih stranaka, koje se, evidentno je, nisu ni desile, i što se bave aktivnostima i listama drugih političkih stranaka, svrsishodnije i korisnije bi bilo za Asocijaciju mladih  SDA USK i njeno rukovodstvo da se pozabave pozicijom, ili budućom pozicijom mladih unutar SDA, prvenstveno u SDA Bužim, odnosno onom što je još ostalo od SDA Bužim. Ako to pokušaju, ne sumnjamo da će se susresti sa ličnim interesima i nekompetencijama koje u Povjereništvu SDA Bužim uz podršku rukovodstva KO SDA USK poprimaju sasvim novu dimenziju.
  • Također, sada već bivšim kolegama iz Asocijacije mladih koji nas nazvaše „reketašima i interesdžijama“ toplo i dobronamjerno preporučujemo da ubuduće ne dopuste da im drugi diktiraju saopćenja koja će objaviti u svoje ime, ili ako je to već slučaj i pravilo, da ga prije objavljivanja bar pročitaju.
  • //BIVŠE RUKOVODSTVO AM SDA BUŽIM