Reakcija Bošnjačkog pokreta na Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, reagovao je povodom Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru.

"Hrvati u BiH trebaju da imaju ista prava kao Bošnjaci u Republici Hrvatskoj. Bošnjaci su treći narod po brojnosti u Republici Hrvatskoj kao što su i Hrvati u državi BiH po brojnosti treći narod. Konstitutivnost naroda je komunistička izmišljotina, koju su kao pravnu formulaciju i Republika Hrvatska i Republika Srbija izbacile iz svojih Ustava poslije raspada SFRJ i koja kao pravna formulacija nije prisutna niti u jednom ustavnopravnom sistemu ijedne države na svijetu i po svojoj suštini suprotna je Univerzalnoj konvenciji o ljudskim pravima UN i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama", naveo je Tokić.

Poručio je da će "punom primjenom standarda NATO-A i EU tzv. konstitutivnost će biti suvišna u ustavnopravnom sistemu države BiH".

"Stabilnost i mir u regionu te puni razvoj demokratskih procesa moguće je jedino primjenom pune ravnopravnosi naroda na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući iste standarde za prava Bošnjaka, Hrvata, Srba, u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Svaka druga rješenja uključujući i politiku dvostrukih standarda aktuelnih vlasti Hrvatske i Srbije može dovesti do destabilizacije mira u BiH ali i cjelokupnom regionu", naveo je Tokić.

Piše:N1