Reakcija prevoznika iz BiH na mjere Slovenije: Umjesto tri dana trebat će nam pet, šest ili sedam dana za transport robe

.
Policijske strukture će raditi na tome da u velikom obimu pregledaju autobuse, promet putnika, kazao je Grbić

 

Posljedice na domaće autoprevoznike, ali i generalno, privredu mogle bi da ostave pojačani pregledi na graničnim prijelazima Slovenije, sa Hrvatskom i Mađarskom.

Nikola Grbić, iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, rekao je za N1 da ako je prevoznicima i prije ove odluke, na primjer, iz Sarajeva ili Banje Luke, tokom transporta robe za Njemačku, trebalo dva do tri dana, nakon ove odluke trebat će im mnogo više.

- Umjesto tri dana trebat će nam pet, šest ili sedam dana. Ipak će se početi stvarati veće gužve na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske, pa između Hrvatske i Slovenije i između Hrvatske i Mađarske. Policijske strukture će raditi na tome da u velikom obimu pregledaju autobuse, promet putnika - rekao je Grbić za N1.

On je kazao da Udruženje ima informacije da, na primjer u Bregani, građani EU neće se toliko zadržavati na granicama. S druge strane…

- Sve što dolazi s područja istoka, od prevoza putnika, tereta, te putničkih vozila, biće detaljno pregledani, što će usloviti stvaranje gužve - dodao je Grbić.

Uz to, kako navodi, postoji strah da ove privremene mjere budu produžene, ali i da bude ukinuta schengen zona prema zemljama EU, na italijanskim, austrijskim i njemačkim granicama.