Reakcija SDA na presudu Sarajliću: Iskazao je čvrstu vjeru u svoju nevinost

--
"KO SDA Sarajevo pozdravlja današnju oslobađajuću presudu u predmetu koji je vođen protiv bivšeg predsjednika KO SDA Sarajevo i visokog funkcionera SDA BiH Asima Sarajlića", saopćeno je danas iz SDA kao reakcija na oslobađajuću presudu u predmetu protiv Asima Sarajlića i drugih.

“Odlukom da se povuče iz javnog i političkog života, Sarajlić iskazao je čvrstu vjeru u svoju nevinost, te najviši stepen svoje građanske i političke odgovornosti“, ističu iz SDA.

Iz SDA su poručili da “presude ne donose interesne grupe, nego sudovi”.

“U demokratskom sistemu organiziranom kroz trodiobu vlasti, presude ne donose interesne grupe, niti politički konkurenti, već sudovi. Zato šteta koja je u montiranom političkom procesu nanesena Sarajliću i njegovoj porodici, mora biti nadoknađena“.

Za kraj saopćenja, iz SDA navode da politička zbivanja u KS možda vode do “konstruktora i naručilaca provedenih montiranih procesa prema visokopozicioniram članovima SDA”.

“Politička zbivanja u Kantonu Sarajevo, te snažni i udruženi pokušaji političkog istiskivanja najveće političke organizacije u državi, koja predstavlja patriotsku snagu njenog najbrojnijeg naroda, možda upravo vode do konstruktora i naručilaca provedenih montiranih procesa, javnog linča i neviđenih harangi prema visokopozicioniranim članovima Stranke demokratske akcije“.

Podsjetimo, Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović su prvostepenom presudom oslobođeni krivice po osnovu člana 299 Krivičnog zakona FBiH da su, kako je optužnici, prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem i obećali mu zaposlenje supruge.

Kako je navedeno u obrazloženju presude nezakoniro snimljen razgovor ne može biti osnov za presudu jer se radi o krivičnom djelu odnosno nezakonitio prikupljenom dokazu.

Foto: N1