Reakcije na knjigu o zločincu Karadžiću: Handke i Milošević bi bili ponosni

Ne prestaju reakcije na knjigu američke profesorice Jessice Stern pod naslovom Moj ratni zločinac: Lični susreti sa arhitektom genocida (My War Criminal: Personal Encounters with an Architect of Genocide). Knjižara Harvard je odlučila da otkaže promociju knjige u kojoj autorica opisuje susret sa zločincem Radovanom Karadžićem, a čiji je dio objavljen u uticajnom listu The New York Times.

"Događaj sa Jessicom Stern zakazan za 30. januar je otkazan. Izvinjavamo se za neugodnosti", kratko su poručili preko Twittera iz navedene knjižare.

Posebno kritičan prema ovom djelu Stern je američki književnik bosanskohercegovačkog porijekla Aleksandar Hemon. Svoje komentare o ovom djelu objavljuje također na Twitteru.

Između ostalog, napisao je:

"To je Banalni susret sa zlom (op. a. filozofkinja Hannah Arendt je govorila o banalnosti zla). Balkanski duhovi su ispričani kao u Pedeset nijansi sive. Kakav moralni i intelektualni kolaps Jessice Stern. Peter Handke i njegov prijatelj Milošević bi bili ponosi."

Nisu izostale kritike i drugih Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama i ostatku svijeta.

Između ostalog, Stern, inače profesorica na Univerzitetu u Bostonu, je pisala o, kako je navela, iscjeliteljskim sposobnostima zločinca pravomoćno presuđenog na doživotnu zatvorsku kaznu.

Mnogi su pozvali na bojkot dnevnog lista The New York Times zbog toga što su objavili članak odnosno dio knjige Stern.