Reakcije nakon presude Oriću: Ovo je bio montiran proces, pravda je zadovoljena

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni su optužbi da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, potvrđeno je danas presudom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine. Oslobađajuću presudu pozdravile su preživjele žrtve genocida u Srebrenici, kao i veliki broj građana koji je došao pred Sud BiH kako bi pružio podršku Oriću i Muhiću.

"Ovo je bio jedan cirkus i minus za Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo ne smije uzimati lažne svjedoke, svjedoke koji su odgovarali za kriminal, mora raditi pravedno. Moja poruka Tužilaštvu BiH je da prestane hapsiti ljude koji su preživjeli genocid, koji su krivi samo zato što su preživjeli. Veliki broj zločinaca je slobodan, neka hvataju zločince", poručila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice. 

Sin Nasera Orića je nakon izricanja presude kazao da je ovo bio montiran proces i da je pravda konačno zadovoljena. 

"Cijeli svijet može biti protiv tebe, ali ako si ti ispravan, niko te ne može osuditi. Ovo je bio još jedan montiran proces i nadam se da više neće biti takvih pokušaja", kazao je Amar Orić. 

Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boraca TK rekao je da su borci od prvog dana znali da je Orić nevin i da će biti slobodan, jer je samo branio BiH.