Reakcije žrtava na sramnu odluku apelacionog suda u Beogradu

Home

Reakcije žrtava na sramnu odluku apelacionog suda u Beogradu


Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu odbacio optužnicu protiv osmorice pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995., Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa izdali su saopćenje za javnost.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa žestoko osuđuju odluku Apelacionog suda u Beogradu u predmetu „Srebrenica“. Apelacioni sud u Beogradu je odbacio optužnicu u slučaju "Srebrenica" protiv osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske (Nedeljka Milidragović, Alekse Golijanina, Milivoje Batinica, Dragomira Parovića, Aleksandra Dačevića, Bore Miletića, Jovana Petrovića i Vidoslava Vasića) za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca, kojima se sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu za ubistvo 1,113 Bošnjaka u Hangaru. 

Optužnica je podignuta 21. januara, suđenje je počelo 6. februara a rješenje da se odbaci je doneseno 5. jula sa obrazloženjem da nije izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat. Iako smo upoznati sa činjenicama suđenja i procesom ovog predmeta, ova manipulacija sa procesuiranjem ratnih zločina i direktno vrijeđanje žrtava je prešla sve pravne, da ne spominjemo moralne, granice. Apelacioni sud u Beogradu je svojevrsno započeo sa predmotom „Srebrenica“ znajuči da novi tužioc nije izabran i samim tim je odlucio da se poigra još jednom sa svojim statutom i  kredibilitetom. Ovo je još jedan u nizu dokaza da je pokretanje ovog predmeta za zločine u Srebrenici jedna najobičnija predstava za javnost koja prekriva sudsku nespremnost i nezainteresiranost da procesuira odgovorne za ratne zločine.

Udruženja žrtava u BiH već niz godina skreću pažnju na problem procesuiranja ratnih zločina u Srbiji i manipulacije koje itekako vrijeđaju preživjele. Mi ćemo se obratiti svim relevantnim institucijama, posebno glavnom tužiocu MKSJ Serge Brammertz-u da kroz mehanizme MKSJ i UN-a reaguju i sankcionišu Srbiju za neodgovornost prema UN-ovim konvencijama za ljudska prava i zakona vladavine te pokrenu dodatne istrage zašto je Apelacioni sud u Beogradu pokrenuo postupak da bi ga samo odbacio" ,navodi se u saopćenju.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 13/07/2017 - 17:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top