Realizacija projekta DOMVK završava dokumentarnim filmom ''Moj put...''

Projekat ''Poveži se i djeluj'' kojeg je provodila Demokratska organizacija mladih Velika Kladuša na području tri lokalne zajednice Velika Kladuša, Bužim i Cazin u završnoj je fazi implementacije. U toku je snimanje dokumentarnog filma koji govori o odlasku mladih iz BiH, ''Moj put...'' što će ujedno biti i završni dio projekta.

Mladi iz tri lokalne zajednice učestvovali su aktivnostima koji su provodili stručni saradnici/ce organizacije, a realizacija je usmjerena na povećanje nivoa učesšća mladih u izvannastavnim aktivnostima i mogućnostima odlučivanja u školama kroz neformalne grupe mladih.

Ono što je važno za istaći je da su mladi kroz niz aktivnosti imali priliku u saradnji s predstavnicima vlasti kreirati mjere djelovanja, davati prijedloge te senzibilizirati predstavnike lokalnih i kantonalnih vlasti za usvajanje i realizaciju predloženih mjera i prijedloga.

Kroz cijeli proces saradnje mladih i vlasti, te uključivanja mladih u izvannastavne aktivnosti radilo se na poboljšanju procesa informisanja, savjetovanja i edukacije mladih o standardima i vrijednostima zakonske regulative kao i vrijednostima politika prema mladima uz osnaživanje uloge i povećanje kapaciteta mladih u zagovaranju i stvaranju uvjeta za njihovo aktivnije učestvovanje u stvaranju boljih životnih, radnih, obrazovnih, kulturnih i materijalnih uvjeta u njihovim zajednicama.

U završnoj fazi projekta slijedi i promocija dokumentarnog filma ''Moj put...'' koji govori o odlasku mladih, ali i njihovom životu izvan Bosne i Hercegovine.

Projekat je financijski podržan od strane Američke ambasade u Sarajevu, navode iz ove Organizacije.