Uspješno realizirana humanitarna akcija Odjela za brak i porodicu MIZ Cazin „U susret ramazanu - daruj insanu“

Nahraniti siromašnog je jedan od vidova udjeljivanja sadake u ramazanu.

Uzvišeni Allah, dž.š., u Kur‘anu veli: “I hranu su davali – mada su je i sami željeli – siromahu i siročetu i sužnju. Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo! Mi se Gospodara našeg bojimo, onog Dana kada će lica smrknuta i namrgođena biti. I njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati.” (El-Insan, 8.-11.) 

Dobri prethodnici su bili ustrajni u hranjenju siromaha i tome su davali prednost nad mnogim ibadetima, bez obzira radilo se o hranjenju gladnog ili pobožnog prijatelja, jer nije uvjet da dotični bude siromašan u vršenju ove vrste ibadeta. Slijedeći dobre prethodnike i mnogi Cazinjani dali su svoj doprinos.

- "Podijeljeno je ukupno 74 paketa u prosječnoj vrijednosti od 70 do 100 KM, a ponekad i više, shodno tome da su donatori individualno pravili pakete, a da smo mi za prikupljeni novac kupili dodatno brašno, meso i mesne prerađevine.Tako da, uzmemo li srednju vrijednost u obzir,onda bi ukupna vrijednost doniranih paketa iznosila negdje oko 6 300 KM. Paketi su podijeljeni osobama u potrebi", ističu iz Odjela za brak i porodicu MIZ Cazin.

U ovoj humanitarnoj aktivnosti pored centralnog Odjela za brak i porodicu MIZ Cazin učestvovali su i mnogi džemati i njihove vrijedne koordinatorice.

Da Uzvišeni Gospodar najljepšom nagradom nagradi sve one koji su na bilo koji način učestvovali u ovom hajr djelu u ovom mubarek mjesecu ramazanu, kada se dobra djela višestruko nagrađuju.