USK: Redovni izvještaj dnevnih događaja i poplava

Zbog nastale situacije kada su u pitanju vremenske nepogode izazvane obilnim padavinama i danas vam u cijelosti donosimo Redovni izvještaj dnevnih događaja i pojava na prostoru USK-a

Izvještaj se odnosi na događaje u vremenskom periodu od 14.05.2019. godine do  08:00 sati do 15.05.2019. godine do 08:00 sati.

Prema podacima kojima raspolaže Kantonalni operativni centar CZ-e, službe od posebnog značaja radile su na izvršavanju svojih redovnih  zadataka.                        

POŽARI (LP-3)

Grad Bihać: Vatrogasna jedinica grada Bihaća je imala šest intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata.

Općina Bosanska Krupa: Vatrogasna jedinice općine Bosanska Krupa imala je jednu intervenciju na ispumpavanju vode iz prizemlja stambenog objekta.

Grad Cazin: Vatrogasna jedinica grada Cazin je imala dvije tehničke intervencije, u mjestu Lojićka ispumpavanje vode iz prizemlja kuće, a druga gašenje dimnjaka.

Općina Velika Kladuša: Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je jednu intervenciju na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija.

OBLAST SAOBRAĆAJA  (prohodnost puteva, drumski i željeznički saobraćaj)

U gradu Bihaću na magistralnom putu M-14, zbog izvođenja radova na izgradnji pješačke staze u naselju Kostela, saobraća se jednom trakom-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U općini Ključ na magistralnom putu M-5 zbog radova na rekonstrukciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Svi ostali magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja.                                                          

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)

Na području USK-a u protekla 24 sata desile su se četiri saobraćajne nezgode. Jedno lice zadobilo teže a jedno lakše tjelesne povrede, pričinjena je materijalna šteta.

ELEKTROENERGETSKA SITUACIJA

Elektroenergetski sistem je  stabilan.

OBLAST  TELEKOMUNIKACIJA

Telefonske veze funkcioniraju u svim pravcima.

OBLAST  VODOSNABDIJEVANJA

Grad Bihać,

Zbog obilnih kišnih padavine došlo je do povećane zamućenosti vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Općina Bos.Petrovac zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje prije upotrebe za piće.

Općina Ključ zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje  u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS (LP-19) 

Nije bilo prijava o pronalasku NUS-a.

METEOROLOŠKA  SITUACIJA

U gradu Bihaću u 08:00 sati temperatura je iznosila 7 0C. 

Vodostaj rijeke Une iznosi 77 cm, (kritična tačka je 100 cm).

Padavine: kiša 4 l/m2.

U općini Sanski Most u 08:00 sati temperatura je iznosila 6 0C.

Vodostaj rijeke Sane iznosi 402 cm, (kritična tačka je 380 cm).

Padavine: kiša 8 l/m2.

POPLAVE (LP-2)

Zbog vremenskih neprilika koje su zahvatile USK-a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a donijelo je Odluku o prekidu nastave u svim osnovnim i srednjim školama na području USK-a od 14.05.2019.godine do daljnjeg.

O početku nastavnog procesa osnovne i srednje škole na području Unsko-sanskog kantona bit će blagovremeno obaviještene.

Kiša je prestala padati ili pada slabog inteziteta,tako da su svi vodostaji rijeka i riječica na našem kantonu u blagom opadanju.

Grad Bihać

Iz Službe CZ Bihać nismo dobili redovni izvještaj.

Općina Velika Kladuša

Stanje vodostaja na područje općine Velika Kladuša duž riječnih korita rijeka Kladušnice i Glinice, kao i ostalih rječica i potoka, na dana 14.05.2019. godine (u 14:00 sati) u blagom je opadanju. Ove promjene su evidentne naročito u gornjim tokovima navedenih rijeka i potoka, dok se stanje u donjem dijelu rijeke Kladušnice, u rasponu od dva kilometra do ušća u rijeku Glinu, nije bitnije promijenilo. I dalje je onemogućem prelazak na svim mjestima prelaska preko ove rijeke na relaciji Miljkovići – Drmeljevo, tako da se za saobraćanje koriste alternativni putni pravci. Vodostaj se na ovom lokalitetu nije značajnije smanjio.

Regionalni putni pravac R 401 (kod Prosinjskog mosta) danas je potpuno funkcionalan a takva situacija je i na drugim putnim komunikacijama, kako regionalnog, tako i lokalnog karaktera.

Grad Cazin

Prema posljednjim dostupnim podacima vodostaj Mutnice iznosio je 256cm,primjetno blago opadanje vodostaja.Stanje jutros uslijed smanjenog inteziteta kišnih padavina nešto bolje na području ove općine.Voda se povlači,ali stanje opasnosti od plavljenja još uvijek nije prošlo.Dana 14.maja 2019.god. proglašeno je stanje prirodne nesreće.U Tržačkim Raštelima saobraćaj se odvija jednom trakom,dok je U Tršcu prohodno.

Općina Sanski Most

Danas u 07 sati vodostaj rijeke Sane je dostigao 407cm i do sada je opao za 40cm. Poslije nekoliko sati su se pojavile podzemne vode i počele u znatnijoj mjeri ugrožavati sama domaćinstva. Poplavljena su naselja uz cijeli tok Blihe, Skucani Vakuf, Fajtovci,Neprelje, Donji Kamengrad, Husimovci i Alagića Polje. Zdena je poplavila objekte u naselju Zdena i poljoprivredne zasade, plastenike i pomoćne objekte u domaćinstvima Alagića sokak i Muhiće. Sasinka je poplavila nekoliko kuća u Sasini. Radinovac je poplavio dio Banjalučke ulice i put prema Trnovi i stambene objekte u tom dijelu. Pilješka rijeka u Trnovi, Modrašnica u Naprelju, Sana je izišla iz Korita na više mjesta i donijela sa sobom nevolje cijelim tokom pa tako i u samom gradu gdje je poplaviloa u centru grada Banjalučku ulicu, Agamovića sokak, Vahidbegovu ulicu, Mahalu, Hanzibegovu ulicu, Malo Hrustovo, a i naselja: Trnovu, Poodlug, Krkojevce, Mahalu, Čaplje i poljoprivredne usjeve tokom cijelog toka.

Sve raspoložive ekipe CZ-e su na terenu i rade na sprečavanju plavljenja domaćinstava od oborinskih i podzemnih voda.   

Na području ove općine proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Općina Bosanska Krupa

Općina Bosanska Krupa 13.05.2019.godine donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog posljedica uzrokovanih obilnim kišnim padavinama, klizištima i odronima.Rijeka Krušnica izlila se iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište i nekoliko pomoćnih objekata. Potok Svetinja izlio se iz svog korita i poplavio oko 40 stambenih i 40 pomoćnih objekata u istoimenom naselju, Izvršeno je izmještanje stoke od strane vlasnika. Potok Bukovska izlio se iz svog korita i poplavio lokalni put i nekoliko stambenih objekata. Potok Voloder izlio se iz svog korita ii poplavio  lokalne ceste .Potok Baštra izlio se iz svog korita. Došlo je do pojave klizišta na lokalnim putu Otoka-Crkvina, ul.Prvomajska, lokalni put Burzići, lokalni put Drenova glavica i ul.Omladinska.

Općina Bužim

Područja zahvaćena poplavama od prethodnog dana su i dalje pod vodom sa blagim opadanjem nivoa.Prema stanju na terenu i pojave podzemni voda mogu se očekivati klizišta i odroni.

Općina Ključ

Visina vodostaja rijeke Sane u 08:00 sati iznosio je 225 cm i dalje je u opadanju,u odnosu na jučerašnji dan vodostaj je niži za 60cm.Poplavljeno je  poljoprivredno zemljište.Dana 14.05.2019.god. prijavljeno je klizište u naselju Bajrami udaljeno od kuća oko 500 metara.

Općina Ključ je proglasila stanje prirodne nesreće, kako prenosi RTV USK.