Referendum u Švicarskoj: Građani glasaju ‘o padnemiji’ i ‘o terorizmu’

zastavach
U državi koja ima dugu tradiciju referenduma, građani će ove nedjelje glasati o nekim nekoliko pitanja. Ukratko, Švicarci danas odlučuju o zabrani pesticida, pandemiji i borbi protiv terorizma u nekoliko referendumskih inicijativa.

Dva su prijedloga podigla veliku buru te su otvorila veliku raspravu u javnosti, posebice među poljoprivrednicima. U prvoj referendumskoj inicijativi „Za Švicarsku slobodnu od sintetičkih pesticida”, poziva se na zabranu kroz 10 godina. Isto podrazumijeva i da uvezena hrana proizvedena uz pomoć takvih pesticida također bude zabranjena.

„Za čistu pitku vodu i zdravu hranu”, naziv je druge inicijative koja podrazumijeva da bi pravo na vladine subvencije imala bi samo ona poljoprivredna gospodarstva koja ne koriste pesticide i antibiotike. Ograničila bi se i količina tekućeg gnoja koji se koristi na poljima i može zagaditi vodu.

Aktivisti za zaštitu okoliša i politička ljevica podržavaju obje inicijative, dok švicarska vlada želi da ih se obje odbije, tvrdeći da bi ti prijedlozi potkopali prehrambenu suverenost zemlje, piše N1.

Glasa se i o produljenju policijskih ovlasti u borbi protiv terorizma, unatoč upozorenjima UN-a i Amnesty Internationala. Zakon omogućuje policiji da lakše preventivno djeluje protiv „potencijalnog terorista”.

Posljednja inicijativa odnosi se na pandemiju koronavirusa odnosno birači odlučuju hoće li odobriti zakon o covidu-19 koji će produljiti vladine ovlasti za borbu protiv pandemije i ublažavanje njezinih posljedica za društvo i gospodarstvo, a referendum o propisima o covidu-19 vjerojatno će lako proći.