Refik Lagarija tvrdi da je pretučen u PU Istočna Ilidža: Udarali su me rukama i nogama, tražeći da priznam krađu

.--
Otpušten je iz prostorija Policijske stanice Istočna Ilidža 15. septembra u 17.20 sati bez vidljivih povreda, naveli su iz PU Istočno Sarajevo

tvrdi da je 15. septembra, za vrijeme kriminalističke obrade u Policijskoj upravi u Lukavici, navodno bio pretučen. Lagarija je kao dokaz da se to desilo predočio ljekarski nalaz i potvrdu da je otpušten iz Policijske stanice Istočna Ilidža.

Lagarija je objasnio da su ga pripadnici Policijske uprave Novo Sarajevo, na osnovu potrage MUP-a RS, u utorak uhapsili i predali pripadnicima Policijske uprave Istočna Ilidža. Sumnjiči se za krađu, za koju tvrdi da nije počinio.

 

Okrenut leđima

- Govorio sam im: „Nisam ja, nisam ja“, a oni su me tukli da bih priznao krivično djelo - kaže Lagarija.

Navodi da mu je još prilikom privođenja u Sarajevu preporučeno da odmah pozove advokata, ali on to nije uradio, tvrdeći da nema potrebe za tim.

- U Lukavici su mi pokazivali neku fotografiju i rekao sam da to nisam ja. Naredili su mi da stanem okrenut prema zidu i da podignem ruke. Tada su me njih trojica-četvorica rukama i nogama počela tući, tražeći da sve priznam. Namjerno su me okrenuli prema zidu da ne vidim ko me sve tuče - tvrdi Lagarija.

U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ utvrđeno je da ima hematom na stražnjoj strani noge. Lagarija je potvrdio da je potpisao potvrdu o otpustu, ali da nije vidio šta na njoj piše.

 

  • Faksimil potvrde o otpuštanju
    Avaz

    Faksimil potvrde o otpuštanju

     


Otpušten bez vidljivih povreda

U odgovoru koji smo dobili iz PU Istočno Sarajevo navodi se da su Refika Lagariju 14. septembra uhapsili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a prema zahtjevu Policijske stanice Istočna Ilidža, zbog sumnje da je iz porodične kuće u Istočnoj Ilidži otuđio zlatni nakit. Nakon kriminalističke obrade otpušten je iz prostorija Policijske stanice Istočna Ilidža 15. septembra u 17.20 sati bez vidljivih povreda i zdravstvenih problema, o čemu je sačinjena potvrda o otpustu uhapšene osobe, koju je svojeručno i potpisao.

- Policijska uprava Istočno Sarajevo nije zaprimila predstavku na rad policijskih službenika od navedene osobe, a ukoliko se daljnjim provjerama utvrdi da su policijski službenici prekoračili zakonska ovlaštenja, bit će obaviješteni Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, Jedinica za profesionalne standarde, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske radi poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti - naveli su iz PU Istočno Sarajevo.