Ešton: Regionu su potrebni hrabri političari koji će povesti zemlje ka EU

Potrebno razraditi da se različiti aspekti života i različite aspiracije naroda uklope

Iako je region zapadnog Balkana napravio napredak, postoje brojni izazovi da se krene naprijed, a politika je osnovna karika koja treba garantirati sigurnu budućnost i regionu su zato potrebni hrabri političari koji će povesti zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ocijenila je to danas u Sarajevu bivša visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton) govoreći na panelu u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD).

Kao neke od izazova navela je saradnju među državama regije, nedostatak sposobnosti da se krene dalje na putu ka Evropskoj uniji, te kapacitete ekonomskog razvoja i razvoja infrastrukture, dodavši da je do sada mnogo toga urađeno, ali i da mnogo toga treba još uraditi.

Najznačajnijim je nazvala potrebu da se osigura da generacije koje su odrasle u mirnom ili relativno mirnom regionu ne zaborave historiju i ono što se desilo u prošlosti, ali i da osiguraju da se ništa takvo nikada više ne ponovi.

- Važno je razgovarati o tome kako razviti region koji može djelovati integrativno u ekonomskom, ali i političkom smislu, a za to je važno osigurati snažno vodstvo - kazala je Ešton, dodajući da je izazov i zadržati mlade jer visoki nivo nezaposlenosti i odsustvo prilika navode mlade da odlaze.

Mišljenja je da nije loše da mladi putuju i stječu znanja negdje drugdje, ali za privredu koja želi poduzetnike važno je da takve osobe budu obrazovane i vrate se u zemlje regiona, prenosi Dnevni avaz.

Budućnost zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, jasno je naglasila Ešton, ali ako se pogleda ovaj region sasvim je logično da on bude dio zajedničkog trgovinskog bloka i kao takav da bude dio Evropske unije jer se na taj način garantira prosperitet.

- Pridruživanje nije lak proces, jer su kriteriji visoki i za to je potrebno vremena. Teško je biti hrabar i povući hrabre poteze, ali to političari trebaju uraditi iako je to dugačko putovanje puno izazova - smatra Ešton.

Govoreći o ekonomskim izazovima napomenula je da je potrebno razraditi da se različiti aspekti života i različite aspiracije naroda uklope, a to je moguće uraditi ukoliko se podržavaju investicije te razvoj malih i srednjih preduzeća. 

Investitorima je potrebna sigurnost da bi ulagali svoj novac, zaključila je Ešton, a upravo je to ono što političari trebaju osigurati, zbog čega se može slobodno reći da je za značajan razvoj ekonomije potrebna politička opredijeljenost da to osiguraju.