Registrovano 13 jahti iz Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori

-

Iz Bosne i Hercegovine u registru Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u Crnoj Gori nalazi se 13 jahti.

Od toga su dvije registrovane na kompanije, a ostalih 11 je u vlasništvu fizičkih lica.

Od ukupnog broja registrovanih jahti u Crnoj Gori, najviše tih luksuznih plovila posjeduju Rusi, 118, a slijede državljani Srbije sa 117, pokazuju posljednji podaci Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu za Forbes Crna Gora su rekli da nisu u saznanju da se u Crnoj Gori među vlasnicima jahti nalaze ruski državljani koji su pod sankcijama.

U registar jahti do augusta ove godine upisano ih je ukupno 419, a od toga crnogorskim državljanima pripada 48.

Među vlasnicima jahti iz Crne Gore je 7 fizičkih lica, i , zatim 9 kompanija.

Kad je riječ o državljanima Srbije, među vlasnicima jahti registrovanih u Crnoj Gori je 6 kompanija i preko 8 fizičkih lica.

Među ruskim vlasnicima jahti nema preduzeća, odnosno sve su registrovane na fizička lica.

Iz Bjelorusije je u Crnoj Gori registrovano pet jahti, a iz Ukrajine 16.

Prema Zakonu o jahtama, jahta je plovni objekat na motorni pogon ili jedra, koji može imati više od jednog trupa, namijenjen i opremljen za duži boravak na moru, za razonodu, sport i rekreaciju, čija dužina je veća od sedam metara i koji se koristi za lične potrebe ili privrednu djelatnost.

U izvještaju o radu Uprave pomorske sigurnosti za 2022. godinu navedeno je da je ukupna naknada za upis jahti u registar iznosila 38.823 eura. Za produženje certifikata naknada je iznosila 15.088 eura, brisanje jahti iz registra 900 eura, a za tehnički pregled 16.387 eura.