Reis Kavazović u posjeti Bošnjacima u Njemačkoj: Mi smo Evropljani i nosimo islam u sebi na evropski način

Home

Reis Kavazović u posjeti Bošnjacima u Njemačkoj: Mi smo Evropljani i nosimo islam u sebi na evropski način


Reisu - l - ulema Islamske zajednice BiH dr. Husein ef. Kavazović boravi u zvaničnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka Njemačke.

Nakon susreta sa uglednim Bošnjacima iz naše zemlje i Sandžaka, planirano je da ef. Kavazović posjeti Islamski centar u Mainzu. Reis Kavazović prisustvovat će i otvaranju novih džamija u Mülheim an der Ruhr i Wittenu, a bit će gost i njemačkih vladinih institucija.

Sa reisom ul ulemom IZ BiH dr. Huseinom ef. Kavazovićem u Njemačku je došao i tuzlanski muftija Vahid efendija Fazlović. Muftija Islamske zajednice Bošnjaca Njemačke Pašo ef. Fetić izvjestio je ef. Kavazovića o radu IZBNJ, te pozvao sve prijatelje i ljude dobre volje da pomognu kako bi Islamska zajednica Bošnjaka dobila vlastite prostorije.

paso-ef-fetic-reis-ul-ulema-kavazovic-i-adem-ef-hasanovic

- Dio donacija je uplaćen, ali to nije dovoljno. Samo uz pomoć uspješnih Bošnjaka možemo doći do cilja - rekao je muftija Fetić.

Reis ef. Kavazović izrazio je zadovoljstvom radom Zajednice, te dodao:

- Iz vaših gradova, sela, sokaka iz kojih ste otišli, niste mogli ponijeti zemlju, ni kuću vaših pradjedova, ni rijeke, ni planine, ali svako od vas je ponio svoj maternji jezik sa sobom. Naš jezik je naša domovina i u njemu je naša dusa. Bez obzira koliko nam je bitno da izgradimo džamije, centre, jako je bitno da djeci, koja se rađaju u Njemačkoj, ali i širom Evrope i svijeta, sačuvamo njihovu domovinu, da im pomognemo da sačuvaju maternji,bosanski jezik. Ova generacija živi jedno blagoslovljeno vrijeme u Njemačkoj, pružila vam se prilika da udarite temelj našoj i vašoj Islamskoj zajednici. Nastojimo se u Evropi prikazati kao Bošnjaci koji su se integrisali u društvo, ali sačuvali i svoj integritet. Mi smo Evropljani i nosimo islam u sebi, na jedan kulturan način, na jedan evropski način – kazao je reis Kavazović.

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Pet, 19/05/2017 - 10:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top