Rekordan urod svih vrsta voća

sa

Za voćare na području Sanskog Mosta ova godina je izuzetno rodna, pa se ovih dana privodi kraju berba i zbraja rekordan urod gotovo svih vrsta voća.

Takva situacija je i u  najvećem voćnjaku na ovim prostorima koji pripada Enesu Kobašliću. Ovaj vlasnik voćnjaka koji se nalazi na području sela Fajtovci, kaže kako su vremenske prilike ove godine pogodovale razvoju i vegetaciji voća, što je doprinijelo sadašnjoj situaciji. Za razliku od nekih ranijih godina ove godine nije bilo niskih temperatura u vrijeme cvjetanja voća i odmetanja plodova, što je pogodovalo vegetativnom razvitku, kaže Kobašlić.

Kada je riječ o voću, rodile su sve vrste voća kojeg Kobašlić uzgaja, počevši od malina, koje je pobrao u međuvremenu, pa do šljiva, krušaka i jabuka. Voće boljeg kvaliteta biće plasirano na tržište, a ostalo će biti prerađeno u sokove. Dodaje da je ono što već godinama muči ovdašnje voćare plasman njihovih proizvoda na tržište, jer ne postoiji zagarantovan otkup i svi su prinuđeni da se snalaze kako znaju i umiju. Dodaje kako se domaće vlasti diskriminatorski odnose prema sektoru voćarstva, jer se za voće koje rađa na stablima ne isplaćuju poticaji kao za druge proizvode u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kobašlić u svome voćnjaku, na području sela Fajtovci, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, posjeduje preko 3 hiljade stabala jabuke, kruške, šljive, trešnje i drugih vrsta voća, a uzgaja i malinu, aroniju te pitomi kesten.