Rektor nije podlegao pritiscima Sebije Izetbegović: Škrijelj odbio zahtjev za suspenziju dekanese Hadžović-Džuvo

Home

Rektor nije podlegao pritiscima Sebije Izetbegović: Škrijelj odbio zahtjev za suspenziju dekanese Hadžović-Džuvo


Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj odbio je razriješiti dužnosti dekanesu Medicinskog fakulteta Almiru Hadžović-Džuvo.

Time je pokvario planove Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a, koja na to mjesto želi postaviti svoje ljude kako bi ovladala cijelim zdravstvom u Sarajevskom kantonu.

Te planove pokušala je provesti uz pomoć članova Naučno-nastavničkog vijeća (NNV) Medicinskog fakulteta, jer je većina njih uposlena u KCUS-u.

Oni su, po naredbi direktorice Izetbegović, u više navrata potpisivali razne peticije i zahtjeve za smjenu dekanese Hadžović-Džuvo.

Statut UNSA-e

No, kako saznajemo, Škrijelj je odbio podleći tim pritiscima, navodeći da za razrješenje dekanese nisu ispunjeni uvjeti koje propisuju Statut UNSA-e i Zakon o visokom obrazovanju.

- Rektor je ovlašten suspendirati rukovodioca organizacione jedinice ukoliko ne izvršava zakonito i savjesno svoje obaveze utvrđene zakonom, statutom ili drugim općim aktima visokoškolske ustanove – navodi se u aktu koji je potpisao Škrijelj.

Navedeno je i da je članom 114, stav (5) Zakona o visokom obrazovanju, propisano da se nosioci funkcija u tijelima visokoškolskih ustanova mogu suspendirati „u slučaju kada je protiv lica potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona FBiH može izreći kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i više.

Tada je, navodi se, visokoškolska ustanova obavezna donijeti odluku o suspenziji tih osoba iz nastavno-naučnog procesa do okončanja krivičnog postupka.

- Odredbama člana 60, stav (4) Statuta UNSA-e propisano je da je „rektor ovlašten suspendirati rukovodioca organizacione jedinice i pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti na način i pod uvjetima samo utvrđenim Zakonom - naveo je on.

Ovim je, po ko zna koji put, utvrđeno da su pokušaji Izetbegović za smjenu dekanese Hadžović-Džuvo bili nezakoniti!

Politički pritisci Dekanesa je u izjavi za „Avaz“ kazala da je ovom odlukom rektor Škrijelj potvrdio zakonit rad Medicinskog fakulteta i da se pokazalo da je zahtjev Koordinacionog odbora KCUS-a upućen Naučno-nastavničkom vijeću, u kojem se traži njena smjena, bio nezakonit.

- Ovom odlukom rektora Škrijelja pokazalo se i da aktuelni Zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo i odredbe u njemu onemogućavaju političke pritiske i smjene bez utemeljenja, a na čijoj izmjeni Izetbegović insistira – prokomentirala je dekanesa.

Hadžović-Džuvo na meti direktorice KCUS-a našla se nakon što je odbila udovoljiti njenim zahtjevima koji su išli na štetu fakulteta, KCUS-a, ali i samih pacijenata.

Neviđeni pritisci Prvi protuzakoniti zahtjev za smjenu dekanese Hadžović-Džuvo upućen je 16. maja, i to od 58 članova NNV-a, o čemu je javnost obaviještena saopćenjem koje je upućeno iz KCUS-a, odakle je i dirigirana hajka na dekanesu.

Potom je u ofanzivu krenuo Upravni odbor UNSA-e, na čijem se čelu nalazi Mevludin Mekić, ljekar iz KCUS-a, koji je, nakon što na sjednici nije uspio provesti plan Sebije Izetbegović, to pokušao uraditi telefonskom sjednicom.

I to je propalo, jer su Sebijinom zahtjevu i njegovim proganjanjima „ne“ rekli članovi UO UNSA-e Velija Katica, Almedina Zuko, Osman Topčagić, Munir Talović te student Medicinskog fakulteta Tarik Selimović. 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Sat, 27/05/2017 - 16:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top