Renault pripremio osvježeni Twingo

Renault će na martovskom Sajmu automobila u Ženevi premijerno predstaviti redizajnirano izdanje svog nekonvencionalnog predstavnika u A segmentu.

U Renaultu su odlučili da je došlo pravo vrijeme za osvježenje Twinga treće generacije koji je rezultat saradnje Renaulta i Smarta u kojem se sličan koncept automobila A segmenta nudi iza naziva ForFour.

Simpatičan gradski automobil koji karakteriše zadnji pogon i motor iznad zadnje osovine ponudit će u novim bojama karoserije i s novim dizajnom 16-inčnih aluminijskih felgi, a u dizajnerskom odjelu Renaulta također su se pozabavili prednjim odbojnikom i izgledom dnevnih LED svjetala koja su sada smještena u kućištima glavnih svjetala. S najboljim paketom opreme stiže i nekoliko hromiranih detalja.

Manje promjene urađene su i na zadnjem dijelu automobila: praktičnija ručka za otvaranje petih vrata smještena je ispod brisača vjetrobrana, a nova je i grafika u kućištima svjetala. U nastojanju da smanje otpor zraka (potrošnju goriva), u Renaultu su Twingo primakli tlu za 10 milimetara, kako prenosi Klix.ba. 

Novosti u kabini odnose se na unaprijeđen multimedijalni sistem (kompatibilan s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay) kojim se upravlja preko 7-inčnog displeja, nove obloge sjedišta i redizajniranu centralnu konzolu, a tu su i dva USB konektora.

Twingo će se i dalje nuditi u kombinaciji s poznatim trocilindarskim benzinskim motorima. Atmosferski litarski motor s ručnim 5-stepenim mjenjačem nudit će se sa 65 i 75 KS, a snažniji 0,9-litarski trocilindarski motor potpomognut turbopunjačem raspolaže s 93 KS i 135 Nm najvećeg obrtnog momenta i opciono će se moći dobiti i u kombinaciji sa 6-stepenim automatskim mjenjačem s dva kvačila. Iako spomenuti brojevi nisu impresivni, ne treba zaboraviti činjenicu da Twingo spada među veoma lagane automobile.

Redizajnirano izdanje najsnažnijeg Twinga s oznakom GT (koji potpisuje Renaultsport) za sada se ne spominje.

Image