Renomirani autoriteti na Sarajevo Energy Forumu o energetskoj perspektivi BiH i regije

.

Sarajevski energetski forum otvara svoja vrata za nekoliko dana – od 21. do 23. juna 2023. u hotelu Hills na Ilidži održava se jedan od najvažnijih regionalnih skupova posvećenih energetskoj industriji.

Ovaj forum će okupiti stručnjake, poslovne ljude, te predstavnike vlasti koji će raspravljati o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije i načinima kako da se to ostvari. Kao što je već poznato, prelazak na obnovljive izvore energije je ključan za održivu budućnost planete, a energetski forum će se fokusirati upravo na ovu temu. Na forumu će se diskutirati o razvoju nacionalnih i regionalne berze trgovanja energijom, kao i o tranziciji na zeleni hidrogen, korištenju biomase – šta mora uraditi država, a koje pripreme mora učiniti privreda...

Biće održano predavanje o ulozi prosumera građanske energije i energetskih zajednica u bržoj energetskoj tranziciji – prednosti, slabosti i naučene lekcije iz regiona, kao i prezentacija o sistemima mjerenja i učinkovitosti rada i očekivanih prihoda solarnih elektrana i kako gubitke učiniti minimalnim.

Tokom trodnevne konferencije, učesnici će imati priliku učestvovati na 10 panela, sa perko 70 panelista iz cijele BiH i regije, sa prezentacijama i predavanjima na tražene i aktuelne teme, a sve detalje možete pronaći na  www.sef.ba.

 

Ono što je posebno važno: svoje učešće na SEF-u su već potvrdili brojni respektabilni eksperti kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regije. Vrlo zanimljivo će biti čuti, naprimjer, jednog od ključnih autoriteta u ovoj oblasti, dr. Janeza Kopača, ili Marka Lasića, direktora KOER-a, prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj, dr. Gorana Majstrovića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zageba, ili dr. Elmu Agić-Šabetu profesoricu sa SSST-a, dr. Adnana Đuguma iz Sarajevogasa, Nikolu Rovčanina izvšnog direktora Elektroprivrede Crne Gore, ili Maju Pokrovac, direktoricu Obnovljivih izvora energije Hrvatske...

Da se radi o ozbiljnoj organizaciji i institucionalnoj podršci projektu govori i podatak da je pokrovitelj Sarajevskog energetskog foruma Ministarstvo vansjke trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hecegovine, a entitetska ministarstva enegrije i turzima i okoliša, vlade kantona Sarajevo, USK, Ze-Do, te Vanjskotrgovinska komora su institucionalni partneri SEF-a, tako da će na forumu uzeti učešće i Nasiha Pozder, federalna ministrica turizma i okoliša, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a, premijer USK Mustafa Ružnić, kao i Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo i mnogi drugi.

Tu su i brojni medijski partneri, uključujući i najčitanije portale u zemlji. Još uvijek su otvoreni pozivi za prijavu za učešće na SEF-u, a svoju povoljnu priliku možete iskoristiti na linku OVDJE.