Resorna ministarstva izradila plan zbrinjavanja otpadnih voda u ruralnim područjima USK

plan
Zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BIH kantonalna ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sačinila su Prijedlog plana zbrinjavanja otpadnih voda u ruralnim područjima Unsko-sanskog kantona za period od dvadeset godina, do 2040. godine.


Predloženi Plan zbrinjavanja, koji će se uskoro naći na dnevnom redu Skupštine USK-a, članovima skupštinske Komisije za prostorno uređenje, planiranje i komunalne djelatnosti, zaštitu okoliša i turizma, predstavio je kantonalni ministar građenja i prostornog uređenja Adnan Alagić.

Za namjenska sredstva kod Fonda za zaštitu okoliša FBIH, kako je naveo ministar Alagić, zajedno su aplicirala dva resorna ministarstva.   

Javnim konkursom propisano je dvadeset posto učešće ministarstava, a osamdeset posto Federalnog ministarstva za zaštitu okoliša.

"Realna vrijednost izrade ovog projekta procijenjena je na 40.000 KM, ali su im javne nabavke zbog više ponuđača omogućile znatno povoljniji iznos, pa je izrada Plana i programa zbrinjavanja koštala tek 11.000 KM", naglašava resorni ministar Adnan Alagić.