Reuters: Migranti žele kroz Hrvatsku nakon što je Turska otvorila granice

sdfghj
NAKON što je Turska prije nekoliko dana pustila izbjeglice, odnosno migrante u Europu, deseci tisuća krenuli su na grčku granicu i grčke otoke, pokušavajući nasilno ući u Europsku uniju.

Grčka policija zaustavila je veliku većinu na kopnenoj granici s Turskom i u Egejskom moru, koristeći se svime, od patrolnih čamaca, žičane ograde, suzavca i gumenih metaka do, prema tvrdnjama turske strane i migranata, pravih metaka. Grčka policija ubila je četvoricu migranata u nekoliko dana, tvrdi Turska, dok Grčka to poriče. 

No neki od migranata očito su se domogli ne samo Grčke, nego i Hrvatske, na dobro poznatoj balkanskoj ruti za razvijene europske zemlje s višim životnim standardom u koje migranti namjeravaju otići. 

Dvojica Marokanaca uhvaćeni u Hrvatskoj, išli su za Italiju

Dvojica migranata tako su uhvaćeni u Hrvatskoj, piše Reuters, prije nego što su uspjeli nastaviti put za Italiju, što im je bio cilj. Potom su ih deportirali natrag u Bosnu i Hercegovinu, što aktivisti za prava migranata nazivaju ilegalnim pushbackom, a hrvatska policija - odvraćanjem.

S reporterom Reutersa razgovarali su u Miralu pored Velike Kladuše, jednom od migrantskih kampova u Bosni, gdje su upravo tada tražili liječničku pomoć. Njih dvojica su među prvima koji su uspjeli proći balkanskom rutom nakon što je Turska obznanila da njena policija i obalna straža više neće sprječavati migrante da idu za EU, odnosno Grčku i Bugarsku. 

Obojica su iz Maroka - Hišam ima 24 godine i student je, a Said ima 26 godina i građevinski je radnik. Kažu da su avionom došli u Tursku, odakle su uspjeli ući u Grčku, pri čemu su uspješno izbjegli grčku policiju. 

"Prešli smo rijeku iz Turske u Grčku jer nije bilo turskih graničnih policajaca", rekao je Hišam. "Hodali smo, vozili se vlakovima i autobusima sve do Zagreba."

UN upozorava da bi 10 tisuća migranata dnevno moglo dolaziti u Bosnu

Potom su htjeli produžiti u Sloveniju, ali hrvatska policija ih je, tvrdi Hišam, uhvatila i pretukla. Boji se da mu je ruka slomljena, dodaje. Hrvatsku policiju su u niz navrata migranti, aktivisti, novinari, čak i europarlamentarci optuživali da nasilno i ilegalno postupa prema migrantima, no naša policija uporno poriče takve optužbe.

Istom tom balkanskom rutom prošlo je više od milijun izbjeglica i migranata 2015., samo što tada nisu išli preko Bosne, već Hrvatske i Mađarske, odnosno Slovenije. Sve zemlje osim Mađarske tada su ih puštale, dok Austrija nije zatvorila svoju granicu početkom 2016.

UN-ova agencija za migracije IOM upozorila je da bi do 10 tisuća migranata dnevno moglo početi dolaziti u Bosnu i Hercegovinu ovom rutom ako se priljev iz Turske ne zaustavi. U BiH se trenutno nalazi oko 5 tisuća migranata u pretrpanim kampovima. Još oko 2 tisuće, procjenjuje se, borave u iznajmljenim sobama ili napuštenim kućama. 

"Nije nam opcija vratiti se u Siriju", kaže Vaiel Devi, 38-godišnji izbjeglica iz Sirije, koji u bosanskom kampu Miral živi već godinu dana: "Tražim zemlju koja me može zaštititi."

No ni dvojica Marokanaca, baš kao ni nebrojeni izbjeglice i migranti prije njih, nisu odustali od svog plana da se dokopaju Europske unije.

"Čim se oporavim, pokušat ću opet", kaže Hišam.