Revolt Krajišnika neprestano raste

Krajina
U USK-u je stanje haotično nakon što su mještani Velike Kladuše počeli zaustavljati autobuse s migrantima

 

Autoprevozničke kuće nisu posebno reagovale na revolt u Krajini, pa su jučer nastavile prevoz migranata sa Autobuske stanice u Cazinu, što je izazvalo revolt i u ovoj općini. Jučer su cijeli dan društvenim mrežama dijeljeni pozivi da se na autobusima čini materijalna šteta, kako bi ona bila veća od koristi od prevoza migranata.

Četiri janjeta

Pored Velike Kladuše, i Bihać je pretrpan novopridošlim migrantima, te se i u njemu na isti način najavljuje organizovanje i mještana iz prigradskih naselja. Policija apeluje na građane da ne zaustavljaju saobraćaj i da ne uzimaju zakon u svoje ruke.
- Po primljenim dojavama na sve lokacije upućene su sve raspoložive patrole policije, s ciljem sprečavanja sukoba između građana i migranata, naveli su iz MUP-a.

Intervenisalo se u Vrnogračkoj ulici u Velikoj Kladuši sa prekršajnim nalogom, gdje je jedna osoba u ruci nosila mačetu, izrevoltirana od migranata koji su joj otuđili četiri janjeta.

Policija je uhapsila B. R. (46), koji je izašao sa mačetom, i A. M. (44), koji je napao policiju, a za kojeg se ispostavilo da je bio pijan

Zatim su u mjestu Gornji Purići građani blokirali putnu komunikaciju i dva autobusa, a jedan mještanin je napao i policiju.
I u mjestu Zborište je došlo do protesta, ali bez nasilja. U mjestu Šumatac tri migranta zadobila su povrede od NN osoba koje su ih, prema njihovim izjavama, fizički napale bez ikakvog razloga. Policijski službenici nastavljaju rad na identifikaciji počinilaca.
Iako sve raspoložive snage policije rade na terenu i sprečavaju ove pojave, revolt kod građana je prevelik i uzrokovan je trogodišnjom nekontrolisanom migrantskom krizom, neprimjenjivanjem važećih zakona o strancima i azilu, nebrigom državnih organa za stanje sigurnosti u krajiškim općinama. Za sada nema znakova da se situacija smiruje, dok policija apeluje na savjest građana.

Apel policije

- Uprava policije MUP-a USK-a poziva sve građane, posebno Velike Kladuše i Bihaća, gdje je najveća koncentracija migranata, da svoje aktivnosti usklade za zakonskim propisima, da postupcima ne narušavaju sigurnost, a posebno da surađuju i pruže pomoć policijskim službenicima koji profesionalno rade s ciljem zaštite građana i njihove imovine, naglasili su iz MUP-a USK-a.