Rezultati prvog konkursa za kratku priču mladih autora Unsko-sanskog kantona

asd
Žiri u sastavu prof.dr. Šeherzada Džafić, profesorica Esmira Dervišević i Ramiz Huremagić, napravio je izbor priča koje su dobitnici nagrada na Konkursu za kratku priču mladih autora Unsko-sanskog kantona. Nagrađene priče su:

Prva nagrada: NIJE DODIJELJENA.

Druga nagrada: priča „Zov vjetra“ autorice Amre Jusić iz Bosanske Krupe, šifra „Maslačak“

Treća nagrada: priča „Perunovo blago“ autorice Ismihan Skalić iz Bihaća, šifra „Ruža124“ i
priča „Pokušaj me razumjeti“ autora Emila Silića iz Cazina, šifra „hip-hop“

Obrazloženje žirija

Žiri se želi, prije svega, zahvaliti svim učesnicama i učesnicima jer su se odazvali na ovaj konkurs.
Na konkurs za kratku priču mladih autora USK pristiglo je relativno malo radova i opća je ocjena da su te priče slabog kvaliteta.
Međutim, ipak se dobilo puno: sada znamo da ne postoji kultura pisanja/pripovijednja na području Unsko-sanskog kantona. Ako i postoji, ona je svedena na školski sistem (što je vidno iz pristiglih priča).

Znamo da školski sistem podrazumijeva samo školske pismene zadaće na prethodno zadane ili slobodne teme, koje učenici shvate jednostavno kao zadatak koji se treba obaviti.

Kreativno pisanje, naprotiv, podrazumijeva stvaralački proces i u novije vrijeme, u većim centrima, njemu se posvećuje posebna pažnja – na primjer, kroz organizovanje radionica kreativnog pisanja ili škole kreativnog pisanja.
Stoga su članovi žirija mišljenja da je potrebno organizovati radionice na kojima bi se s zainteresovanim mladim autorima radilo na osnovnim konvencijama kratke priče, nakon čega bi se odradio i praktični dio. Članovi žirija se stoga i stavljaju na raspolaganje da daju svoj puni doprinos u izvođenju ovakvih aktivnosti.
Sigurno bi takav vid rada polučio rezultate, i za očekivati je da bi rezultati rada na kreativnom pisanju bili vidni već na sljedećem konkursu, kada je u pitanju način pisanja, kao i opća pismenost.

Osim ograničenog književnog dometa pristiglih radova, žiri želi istaći još jednu, izuzetno zabrinjavajuću činjenicu koju je moguće zamijetiti u dobrom dijelu pristiglih radova. Naime, porazan je nivo elementarne pismenosti i poznavanja gramatike i pravopisa bosanskog jezika. To je sigurno nešto što ukazuje na ozbiljne i sistemske propuste u nastavnom procesu i obrazovnom sistemu kao cjelini.

Obavijest organizatora

Nagrađeni autori će biti neposredno kontaktirani nakon objave rezultata. Samo uručivanje nagrada će biti upriličeno u Bihaću, u Atriju Kulturnog centra, u ponedjeljak 05.07.2021. godine sa početkom u 20.00 sati, u sklopu Festivala „Bihaćko ljeto“.

Nagrada za drugo mjesto iznosi 200,00 KM a za treće 100,00 KM.
Svi nagrađenim autoricama i autorima, kao i svim učesnicima Konkursa čestitamo od srca i ujedno pozivamo sve zainteresovane da se počnu spremati za drugi konkurs po redu, koji planiramo za 2022. godinu.