Rifet Karić koji je pješke krenuo na hadž iz Busovače stigao na Arefat

.
Buduće hadžije današnji dan provode na Arefatu, a među njima je i Rifet Karić iz Busovače koji je prije više od tri mjeseca pješke krenuo na hadž.

 

Nimalo lagani dani su iza Karića koji je nakon više od tri mjeseca stigao u Mekku gdje je obavio obrede hadža, a danas je sa svim budućim hadžijama i na Arefatu, uzvišenju koje se nalazi 20-ak kilometara udaljenosti od Meke te boravak na njemu uoči Kurban-bajrama jedan je od propisa hadža.

Karić je kazao da je uz dosta poteškoća kroz pustinju stigao do Mekke i prošao horor gdje je uz nekoliko desetina ljudi u grupi tokom noći stigao do hotela gdje je bio pritajen, a razlog toga je što nije imao vizu. Vizu je dobio s rokom važenja od godinu dana počevši od 30. maja ove godine, ali ona ne vrijedi za vrijeme obreda hadža.

"Rizikovao sam nekoliko puta i posjetio Kabu. Neka me i zatvore, ali ja drugog rješenja nemam. Meni se želja ispunila, hvala Allahu, to se riječima ne može opisati. Ono što sam doživio, sve nelagodnosti koje su ime pratile, iskušenja, sada je to lijep doživljaj. Ovo je jedinstven put, ali bih svakome rekao da ne ide kao ja. U Amanu sam bio 46 dana, dok sam čekao vizu, znam sebe i u onakvim okolnostima mislim da niko ne bi izdržao", kazao je Karić.

Dodao je da mu je stajanje na Arefatu najbitniji jer bez toga nema hadža, a sudeći po fotografijama Karić je stigao na odredište.

"Ja imam vizu koja ne važi dok traju obredi hadža. Čim završe, ona vrijedi godinu dana. Svjestan sam kazne koja me čeka ako me uhvate na Arefatu ili negdje drugdje, ali ovo je bio dug put", dodaje Karić.

Karić je kazao da je odlaskom na hadž ostvario svoj san koji želi ispuniti punih 11 godina.

Foto: Facebook