Zbog greške doktora postala invalid: Riječanka će dobiti najveću odštetu ikad

Riječanka će od KBC-a Rijeka dobiti odštetu u visini od par milijuna kuna. Zbog pogreške liječnika 2006. godine postala je doživotni invalid, tužbu je podigla dvije godine kasnije, a ovih dana stigla je pravomoćna presuda Županijskog suda u Rijeci: dosuđena odšteta najviša je ikad u Hrvatskoj.

Radi se o iznosu većem od 5,1 milijuna kuna u što spada glavnica, kamate i sudski troškovi. Osim toga, kako piše Jutarnji list, do stjecanja prava na starosnu mirovinu KBC Rijeka će Riječanki plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko pola milijuna kuna.

Došla na rutinsku operaciju, ostala invalid

2006. godine tada 44-godišnja Riječanka došla je u KBC Rijeka na rutinski operaciju polipa maternice i ciste na jajniku.

"Dolazak u bolnicu na dan operacije posljednje je čega se uopće sjećam. Moje prvo sljedeće sjećanje je buđenje na Intenzivnoj kada sam shvatila da se ne mogu pomaknuti jer sam priključena na brojne aparate i respirator. To da je moj mozak tijekom uvođenja u anesteziju ostao bez kisika i da je pretrpio velika oštećenja te da sam gotovo tjedan dana bila u komi, na granici života i smrti, saznala sam naknadno iz pričanja moje obitelji i medicinske dokumentacije o neuspjelom zahvatu", ispričala je za Jutarnji list pacijentica koja je zatim provela dva mjeseca na Intenzivnoj. Dodaje kako su troškovi liječenja i rehabilitacije financijski gotovo uništili njenu obitelj.

Bolnica moli isplatu na rate

"Bolnica ni u jednom trenutku, kada mi je to bilo najpotrebnije, nije pokazala ni najmanju volju i interes za sklapanje nagodbe kojom bi mi omogućila bolju rehabilitaciju i mirniji život", dodala je pacijentica. I njen odvjetnik kaže kako su se htjeli nagoditi s bolnicom, no bolnica nije to htjela.

Sada, kaže odvjetnik Josip Mađerić, bolnica ih moli da pristanu na otplatu na rate jer, tvrde iz bolnice, jednokratna isplata ovako visoke odštete ugrozila bi poslovanje i funkcioniranje bolnice.