RO “Merhameta” Bihać: Zaliha hrane sve manje u javnoj kuhinji

Merhmet
Trenutna epidemiološka situacija, uzrokovana pandemijom koronavirusa, dodatno je otežala rad “Merhametovih” javnih kuhinja „Imaret“ u Bihaću i Cazinu.

Pridržavajući se odredbi nadležnog Kriznog štaba, “Merhametove” kuhinje su imale dodatne finansijske troškove, u pogledu distribucije humanitarne pomoći i podjele obroka, te iftara. Potvrdio je to direktor Regionalnog odbora “Merhameta” Bihać Alen Prošić. 

     - Regionalni odbor “Merhameta” Bihać je, takođe, organizirao dostavu gotovih iftara na kućne adrese socijalno ugroženih osoba stariji od 65 godina, te podjelu prehrambenih paketa za porodice u stanju socijalne potrebe i starije osobe na području Unsko-sanskog kantona koje su u mogućnosti preuzimati iftar u javnoj kuhinji.

Osim toga, “Merhamet” svakodnevno vrši pripremu toplih obroka i dostavu po mjesnim zajednicama na području grada Bihaća koje nam je  dodijelio Krizni štab - kazao je Prošić.

Od pojave pandemije koronavirusa i uvođenja vanrednih mjera od strane Kriznih štabova, Regionalni odbor “Merhameta” Bihać je, ulažući maksimalne napore na terenu, u svojim javnim kuhinjama pripremio i podijelio oko 8.618 toplih obroka i nekoliko stotina prehrambenih paketa koje su obezbijedili “Merhametovi” donatori.

    - Zbog dodatnih troškova koje smo imali pojavom pandemije koronavirusa i, shodno tome, naših pojačanih aktivnosti na terenu, naše zalihe hrane, kada je riječ o Programu javnih kuhinja, su pri kraju. Takođe, naše obaveze prema dobavljačima za kruh iznose više od 5.000 KM, što nam dodatno otežava daljnje funkcioniranje i realizaciju naših aktivnosti. Iz tih razloga, prinuđeni smo pozvati sve dobre ljude, firme, institucije, i sve koji to mogu, da pomognu naše aktivnosti, pogotovo tokom mubarek mjeseca Ramazana kako bismo zajednički omogućili da naši socijalno najugroženiji građani osjete radost iftara - poručio je Prošić.

Donacije u prehrambenim artiklima ili novcu mogu se dostaviti u “Merhametovu” Javnu kuhinju “Imaret” Bihać (ul Midžić mahala br.3) te u u prostorije Javne kuhinje u Cazinu (više KIB banke).

Novčane donacije mogu se uplatiti i na broj računa: 199 045 000 2154 807 otvoren kod Sparkasse banke - filijala Bihać.

Više informacija na telefon 037/311-728 (isti broj faksa), kao i na e-mail: merhamet.usk@gmail.com