Rođena prva beba iz zamrznutog embriona u Srbiji – mali Mehmed

asd
U godini pandemije i u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front" u Srbiji rođena je prva beba iz zamrznutog embriona. U narednih nekoliko mjeseci očekuju još 10, javlja RTS. Mehmed je prva beba. Za njega su se roditelji borili šest godina.

„Ovo nam je druga vantelesna, zamrzli smo embrione u martu 2020. Bilo je nešto zbog korone, onda smo zamrzli embrione i odradili smo transfer u novembru i hvala Bogu uspešno je bilo“, kaže za RTS Enesa Rizvanović.

Da bi bilo uspješno, bolnica „Narodni front“ morala je da obezbjedi novu opremu, proširi tim. Prednosti zamrzavanja embriona, kažu ljekari, su brojne.

„Mi na taj način omogućavamo majkama, roditeljima da još jednom probaju, a bez prolaska kroz cijelu mučnu i dugačku proceduru vantjelesne oplodnje. Danas kod nas u Srbiji svaka žena ima pravo na tri stimulisana ciklusa, to je kompletan proces i na tri vraćena odmrznuta embriona o trošku države“, kaže doktor Željko Miković, direktor GAK „Narodni front“.

Prema njegovim riječima, na zamrzavanje embriona ide svako ko može da uđe u proces vantjelesne oplodnje.

Veći je i broj vantjelesnih oplodnji, uz maksimalnu uspješnost. Od početka godine uradili su 360, a prethodnih godina do 250.

„Zaista smo dobili fantastičnu opremu sa kojom rijetko ko može da se pohvali. Nove inkubatore, laminarne komore, mikroskope, ultrazvukove. To povjerenje države je omogućilo da mi ove rezultate možemo da postignute i da se rađaju bebe iz zamrznutih, odnosno odmrznutih embriona i da dupliramo broj postupaka“, kaže Miković.

Korona u Frontu nije zaustavila rađanje beba, naprotiv. Prošle godine imali su ih najviše od osnivanja. Od početka godine rekordno 4.681 novorođenče.