Prosto nemoguće: Rodila se sa samo 250 grama, sada ide kući (VIDEO)

Beba koja se rodila s najmanjom porođajnom težinom ikada, nakon petomjesečnog boravka u bolnici, konačno ide kući.

Američki ljekari u u San Dijegu u Kaliforniji s veseljem su ispratili junakinju odjela neonatologije.

Medicinski tim dao joj je ime Sajbi (Saybie). Rodila je u decembar lani s porođajnom težinom od 250 grama, a početkom ovog mjeseca otpustili su je iz bolnice s težinom novorođenčeta od 2,7 kilograma, prenosi Avaz.ba.

Sajbina majka, koja želi ostati anonimna, kazala je kako se osjećala nelagodno tokom posljednje sedmice trudnoće, no mislila je da to normalno. Javila se u bolnicu na pregled i tamo su joj rekli da ima preeklampsiju, trudničku komplikaciju koju karakterizira visoki krvni pritisak, te da je hitno moraju poroditi carskim rezom. 

 

Image

"- Govorila sam im da malena neće preživjeti, da sam trudna samo 23 sedmice. Bio je to najstrašniji dan u mom životu" - kazala je u video za Sharp "Healthcare".

Medicinski voditelj neonatološkog centra bolnice kazao je da su njegove kolege ostale zatečene kad su porodili malenu, jer je djevojčica bila sitnija nego što su očekivali.

"- Srce joj je snažno lupalo, imala je više od 100 otkucaja u minuti, a uspjeli smo joj staviti i cjevčicu za disanje. Pokušali smo je izvagati, ali bila je toliko lagana da vaga nije radila. Tek smo poslije otkrili da ne registrira težinu nižu od 300 grama" - pojasnio je dr. Pol Voznjak (Paul Wozniak).