Roditelji djece koja bacaju petarde mogli bi platiti velike kazne za upotrebu pirotehnike

Foto: Hayat
Uprkos opasnosti koju predstavljaju, pirotehnička sredstva neizostavan su dio novogodišnjih praznika.

Već od sredine decembra građani, a najčešće djeca i maloljetnici, počinju sa korištenjem petardi različitih veličina, vatrometa i raketa. Nije rijetkost da se zbog upotrebe pirotehnike dese povrede koje mogu biti opasne, pa čak dovode i do invaliditeta.

Jučer je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo počela društveno odgovornu kampanju “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“.

Glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić izjavio je tim povodom da je ključni cilj kampanje apelovati na građane da slave bez upotrebe oružja, ali i pirotehnike. Sve to može izazvati određene posljedice kako u pogledu eventualnog povređivanja ili tragičnih posljedica tako i u pogledu sankcionisanja odgovornih za upotrebu vatrenog oružja kojim se čini krivično djelo – kazao je Hadžiabdić, podsjetivši da za upotrebu vatrenog oružja mogu biti izrečene zatvorske kazne. Kako ističe, više puta je i ranije apelovano na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, a posebno djeca i maloljetna lica.

 

Apel je upućen i roditeljima koji bi trebalo da vode računa i ne dozvole djeci upotrebu pirotehnike.

Oni koji to čine mogu biti prekršajno sankcionisani. To se odnosi i na roditelje djece koja koriste pirotehnička sredstva.

U navedenim slučajevima predviđene kazne za počinoce su od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400 do 1.200 KM – rekao je Hadžiabdić.

Kažnjeni će biti i prodavači kod kojih se pronađu pirotehnička sredstva, što za praznike nije rijetkost.

Hadžiabdić kaže da je policija zajedno sa inspekcijom na terenu i da kontrolišu štandove. Za prodavače koji plasiraju pirotehnička sredstva kazne su do 900 KM, a policija je dužna da oduzme ta sredstva – rekao je.

Slična situacija je i na području ostalih kantona. Kazne dosežu i do 1.000 KM za osobe koje koriste pirotehnička sredstva.

I u manjem bh. entitetu građani mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 300 do 900 KM za ove prekršaje.