Rošić: Neće nama Dodik određivati šta smijemo, a šta ne smijemo

Reagirajući na zadnja događanja oko određivanja lokacija za smještaj migranata, premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Rošić upozorava da se SNSD i SDS „preko leđa Unsko-sanskog kantona takmiče ko je veći Srbin“.

– S obzirom da država nema slobodne imovine na prostoru USK, ministar sigurnosti Dragan Mektić je zamolio da se oko privremenog smještaja za migrante dogovorimo na kantonu. Prijedlog je bio Medeno polje i taj prijedlog je odobren od strane ministra Mektića. No, tada su počele prozivke Milorada Dodika i priča o tome da je Medeno polje „srpska zemlja“, iznenada se u sve uključio Mirko Šarović s nekim apsurdnim izjavama o tome kako kantoni trebaju rješavati pitanja za koje je prema Ustavu nadležna država, nakon čega se naprasno odustalo od ove lokacije. Šta drugo da zaključimo osim da je Dodik očito dobio pravo veta na lokaciju, a SDS i SNSD se sad preko naših leđa takmiče ko je veći Srbin – izjavio je Rošić.

Naknadno se, kaže, ispostavilo da je načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić dogovarao sa ministrom Mektićem da privremeni centar za migrante bude smješten u Lipi. Osim što je to, kako kaže, besmislica, jer se radi o praznom zemljištu koje nije u nadležnosti Općine, Rošić isiče da se nakon medijske propagande iz RS-a i o Lipi prestalo pričati.

Očito se migrante pokušava iskoristiti za kreiranje haosa u zemlji i Milorad Dodik je, kao uvijek, motor toga – ustvrdio je Rošić odbacujući ujedno medijske navode iz RS-a da SDA migrante šalje tamo gdje nije na vlasti.

Rošić ističe da su na prostoru USK svi jedinstveni po pitanju migrantske krize „koliko god to nekome smetalo“.

– Ja sam se već dvaput sastao sa načelnicima i gradonačelnicima i razgovarali smo o potencijalnim lokacijama. Bilo je tu i nekih drugih prijedloga, no dogovorili smo da nećemo sa njima izlaziti u javnost. Narednih dana ću organizovati još jedan sastanak i zajedno ćemo pripremiti spisak svi pogodnih lokacija na prostoru kantona pa neka Vijeće ministara izabere. Mi smo još uvijek maksimalno konstruktivni. No, nikad nećemo dopustiti da nam Dodik određuje šta smijemo, a šta ne smijemo na našem kantonu – zaključuje premijer USK Husein Rošić.