Rošić: Smještaj migranata u Velikoj Kladuši nije usmjeren protiv Općine, morali smo djelovati urgentno

Nakon što su iz Laburističke stranke BiH optužili Vladu USK da je, bez konsultacija sa vlastima općine Velika Kladuša, nametnula pitanje zbrinjavanja migranata u objektima Agrokomerca u Velikoj Kladuši, reagovao je premijer USK Husein Rošić.

Nakon što su iz Laburističke stranke BiH optužili Vladu USK da je, bez konsultacija sa vlastima općine Velika Kladuša, nametnula pitanje zbrinjavanja migranata u objektima Agrokomerca u Velikoj Kladuši, reagovao je premijer USK Husein Rošić.

Rošić je rekao da su migranti u Unsko-sanskom kantonu činjenica i da se, htjeli to ili ne, Krajina nalazi na njihovoj ruti.

"Oni će stizati u USK i mi moramo da ih kontrolišemo, u sigurnosnom i svakom drugom pogledu. Veliki broj njih već boravi u Velikoj Kladuši i sad mi ili ćemo ih ostaviti na ulici bez nadzora ili ćemo ih smjestiti na jednom mjestu da možemo kontrolisati njihova kretanja", kazao je Rošić.

On je istakao da su na nedavnom sastanku u Sarajevu, Agrokomercove hale ocijenjene kao najpogodnije za ove svrhe.

"Imaju najveći kapacitet, u relativno su dobrom stanju i mogu primiti najviše migranata. Nije ovo odluka usmjerena u bilo koju općinu, u bilo čije interese i meni nije jasna teorija zavjere koju je iznijela Labrustička stranka. Svi bi trebali biti zadovoljni da će migranti biti uklonjeni sa ulica i parkova. U ovom konkretnom slučaju nema nikakve potrebe za konsultacijama sa Općinom jer se ovi objekti nalaze u nadležnosti Vlade Federacije BiH. Nema ni vremena za provođenje javne rasprave s obzirom da, kao što vidite, problem svakog dana eskalira. Primijetio sam naravno da su se već pojavile stranke željne da na ovoj situaciji ubiru političke poene, tu prije svega mislim na SDP i Laburiste, ali to je već uobičajena pojava na našem kantonu", rekao je Rošić.

On je napomenuo da je stav Vlade USK da građani ne smiju ispaštati, te da se mora djelovati urgentno.

"Ne bježim naravno od toga da postoji nedostatak komunikacije sa Općinom Velika Kladuša. Nije nikakva tajna da je saradnja Vlade USK sa ovom općinom svedena na neophodni minimum. Naši principi su po tom pitanju jasni što ipak apsolutno ne znači da nećemo voditi brigu o sigurnosti građana Velike Kladuše. Problem sa ministarstvom sigurnosti ćemo, nadam se, riješiti već sutra. Isto tako očekujem brzu saglasnost Vlade FBiH na korištenje objekata u naseljima Polje i Donja Vidovska. Vrijeme je da Sarajevo na djelima pokaže da nije zaboravilo Krajinu", kazao je za kraj Rošić.