Rošićevo ''Bravo mi'', umjesto ''Platili smo vodu'' dovodi građane u tešku situaciju

Home

Rošićevo ''Bravo mi'', umjesto ''Platili smo vodu'' dovodi građane u tešku situaciju

Izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima su uzburkale javnost u Krajini, posebno onu u Bihaću kada je gradonačelnik Bihaća jasno kazao zbog čega se izmjene ovog zakona rade.

Naime, kako je gradonačelnik Fazlić prije skoro mjesec dana naveo, izmjene su bile u korist stranačkim tajkunima, naglašavajući da su građani redovne platiše komunalne naknade, te da se njima ovim izmjenama nije učinila nikakva usluga, nego se dodatno otvorio prostor neplatišama.

I nakon nepunih mjesec dana, Vodovod Bihać je počeo sa isključenjem vode dužnicima. Pored nekoliko velikih privatnih subjekata, na listi su se našle osnovne i srednje škole, te fakulteti na području grada Bihaća za koje Kanton plaća vodu, a na red je došla i Kantonana bonica ''Dr. Irfan Ljubijankić''.

Vezano: 

U Bihaću bez vode ostalo nekoliko fakulteta i škola

Gradonačelnik Fazlić održao obećanje: Vodovod Bihać počeo sa isključenjem vode velikim dužnicima

- Ukoliko se zbog dugova i kantonalnoj bolnici isključi voda mi ćemo biti prinuđeni da prestanemo sa radom i životi građana kantona biće ugroženi - kazao je Smail Dervišević, direktor kantonalne bolnice u izjavi za medije.

Voda će biti isključena u periodu od 14 do 15 sati, ukoliko se u međuvremenu ne postigne neki dogovor sa menadžmentom bolnice.

- Pokušali smo razgovarati sa menadžmentom i postići neke sporazume o plaćanju, međutim do danas nismo uspjeli ništa ozbiljno naplatiti. Ukoliko se na vrijeme može platiti struja, telefon, internet i ostale usluge koje im obavljaju drugi operateri, ne vidim razlog zašto se ne bi mogla platiti i voda. Danas sam još jednom zatražio hitni sastanak sa menadžmentom bolnice - kaže direktor Vodovda Damir Felić. 

Podsjećamo, ove sedmice, par škola je isključena voda zbog dugovanja od po nekoliko hiljada KM, a bolnica je istaknuta kao najveći dužnik sa skoro 190.000 KM duga za vodu.

- Najviše je bilo škola koje skoro cijelu godinu nisu platile ni marke. Nakon što smo im jučer isključili vodu, Kanton je za njih uplatio skoro sve obaveze, tako da im je danas uključena voda. Znači, nije stvar u tome da nemaju taj novac. Odnosno, dug se mogao sanirati i prije. Zato se ja pitam što su nas morali dovoditi u situaciju da im isključujemo vodu - kaže direktor Felić.

Situacija je u javnim preduzećima i ustanovama, posebno onim komunalnim je teška, a naši najviši politički funkcioneri, umjesto da usko surađuju jer su najodgovorniji upravljanje javnim sektorom, češće se razilaze u mišljenjima, u izjavama za medije, pa i na društvenim mrežama.

Nakon što su portali prenijeli FB objavu premijera Rošića ''Bravo mi'', u kojoj je prethodno pisalo da škole nisu dužne ni 5.000 KM, on je istu prvo izmjenio (editovao), a zatim i potpuno uklonio Međutim, još uvijek nije objavio status kojeg građani očekuju, a koji bi trebao glasiti ''Platio sam vodu''.

Zbog svih dešavanja, aktualizirano je pitanje odnosa Kantona prema lokalnim zajednicama, posebno onim čiji načelnici i gradonačelnici nisu dio politike koja vlada Kantonom. Stiče se dojam da su mnoge aktivnostikantonalnih vlasti usmjerene na cetraliziranje moći na kantonalnom nivou, i oduzimanje alata za razvoj lokalnim zajednicama koje su ipak bliže građanima i njihovim svakodnevnim problemima.

Prema riječima gradonačelnika Bihaća, kanton je ovom gradu dužan ukupno oko 2 miliona KM po raznim osnovama, od čega su komunalne usluge samo jedan mali dio. Koliko će gradskauprava i gradska preduzeća i ustanove ostati istrajne u naplati potraživanja od Kantona i ostalih većih dužnika, vidjet će se u narednom periodu.

 

(Izvor: ABC)

Topic
Objavljeno: Pet, 18/08/2017 - 13:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top