Rouhani: Ne želimo rat!

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je danas da Teheran nema namjeru da ulazi u rat sa američkim snagama na Bliskom istoku, gdje decenijama traje borba za uticaj između Irana i Saudijske Arabije, saveznika SAD.

„Ne želimo da ulazimo u rat sa američkim snagama u regionu“, rekao je Rouhani na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

On je dodao da će Iran ostati posvećen multinacionalnom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, iz kojeg se Vašington povukao u maju ove godine. 

„Dok god dogovor služi našim interesima, ostaćemo u paktu... Preostali članovi sporazuma preduzeli su veoma dobre korake ka napredovanju, ali Iran ima veća očekivanja“, rekao je Rouhani. 

Nove sankcije

SAD su ovih dana nastavile s prijetnjama Iranu, pa je tako američki predsjednik Donald Trump optužio Irance da siju haos i zaprijetio im novim sankcijama.

SAD će 4. novembra aktivirati nove sankcije kako bi obustavili izvoz nafte iz Irana, trećeg po veličini proizvođača u OPEC-u.

Istovremeno, američki saveznici na Bliskom istoku Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael pozvali su danas na svrgavanje režima u Iranu.