Rouhani: Nema susreta s Trumpom pod sankcijama

Predsjednik SAD-a izrazio je spremnost za susret s iranskim kolegom, ali i potvrdio da američke sankcije Teheranu neće ukinuti.

Iran nema namjeru razgovarati sa SAD-om dok se ne ukinu sve sankcije uvedene Teheranu, poručio je u utorak iranski predsjednik Hassan Rouhani.

"Teheran nikada nije želio nuklearno oružje", istaknuo je on u televizijskom obraćanju naciji, dodajući da je njegova zemlja "uvijek spremna za razgovore".

Međutim, dodao je, "SAD prvo treba ukinuti sve nelegalne, nepravedne i nepoštene sankcije uvedene Iranu", prenosi Reuters.

Rouhanijeva izjava uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Trump izrazio spremnost za susret s iranskim kolegom "pod pravim okolnostima", kako bi završili sukob u vezi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Otkrio je i da traju pregovori između država da se Iranu omogući inozemno kreditiranje i održavanje gospodarstva na životu.

Macron vjeruje u susret

No, Trump je, po završetku summita G7 u francuskom Bairritzu, odbacio mogućnost ukidanja gospodarskih sankcija kako bi se nadoknadili gubici koje je zabilježio Iran.

"Imam dobar osjećaj. Mislim da će se Rouhani htjeti susresti i izgladiti situaciju. Oni strašno pate", rekao je američki čelnik.

Trump je rekao da je moguće postići napredak u sporu s Iranom, iako "možda ne odmah".

"Imam dobar osjećaj. Oni mogu biti dobri igrači, ako razumijete što mislim. Oni ne mogu uraditi ono što kažu da će uraditi, jer ako to urade, bit će suočeni s doista veoma nasilnom snagom. Zato mislim da će biti dobri", kazao je Trump.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je bio domaćin summita lidera najmoćnijih zemalja svijeta, otkrio je kako mu je Rouhani rekao da je otvoren za susret s Trumpom - piše Al Jazeera Balkans.

Macron je izrazio nadu da bi se susret mogao dogoditi u narednim tjednima te potvrdio da se razgovara i o pregovorima o novom sporazumu.

Trump i Rouhani će u rujnu sudjelovati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Rouhanijeva nije posljednja

No, Rouhani nije onaj koji daje posljednju riječ u Iranu.

To čini iznimno protuamerički nastrojen vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, pa će sve što bi Rouhani i Trump dogovorili morati odobriti i on, konstatira Reuters.

Europske države pokušavaju smiriti sve gore napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država, koje su se pogoršale kad se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. godine Teheran postigao sa svjetskim silama.

SAD je odustao od tog dogovora i ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.