Rouhani o obaranju aviona: Neoprostiva greška

Iranski predsjednik Hassan Rouhani uputio je izvinjenje zbog obaranja putničkog aviona Ukrainian Airlinesa te poručio kako protiv odgovornih za ovu neoprostivu grešku treba pokrenuti pravni postupak.

Rouhani je u pisanoj izjavi naveo kako su iranski odbrambeni sistemi bili u stanju potpune pripravnosti protiv mogućih napada SAD-a, u atmosferi koja je nastala nakon ubistva generala Qassema Soleimanija, prenosi N1.

"U ovakvim okolnostima slučajno lansiranje (rakete) zbog ljudske pogreške izazvalo katastrofu u kojoj su poginule na desetine ljudi", poručio je Rouhani, uputivši zbog toga izvinjenje.

Podvukao je također kako ovo nije pitanje koje se može lako odbaciti.

"Istraga o uzroku i počiniteljima katastrofe treba se nastaviti, a protiv odgovornih za ovu neoprostivu grešku trebaju se pokrenuti pravni postupak. Pored toga, potrebno je poduzeti potrebne mjere za uklanjanje slabosti u sistemu protuzračne odbrane u zemlji, kako se ovakve katastrofe ne bi ponovile", naveo je Rouhani.

Generalštab Irana potvrdio je da je putnički avion Ukrainian Airlinesa oboren "ljudskom greškom" dok je nadlijetao "osjetljivu vojnu tačku".

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.