Finalna faza genocida: RS formira komisiju za svoju istinu o "stradanjima u Srebrenici"

Vlast u bh. entitetu Republika Srpska ne priznaje presude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, vezane za genocid u Srebrenici, pa su najavili formiranje svoje međunarodne komisije koja će se baviti "stradanjima svih naroda u Srebrenici od 1992. do 1995. godine".

"Genocid nije počinjen, počinjen je veliki zločin", evoluirana je istina aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je 2008. godine, u svojstvu premijera Republike Srpske, kazao da je genocid u Srebrenici neosporna pravna činjenica. 

No, prošle sedmice je ponovio da u Srebrenici nije počinjen genocid, najavivši formiranje međunarodne komisije koja će dokazati da je zločin počinjen nad svim narodima. "Pokušava se doći do najvećih autoriteta iz te oblasti", kazao je Dodik za Klix.ba.

Promjena političkog kursa

Narodna skupština Republike Srpske je u augustu 2018. godine jednoglasno odbacila izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je usvojila tadašnja Vlada sa Draganom Mikerevićem na čelu. 

Kreiranje novog izvještaja je najavio i nedavno imenovani premijer Republike Srpske Radovan Višković, kazavši da se nada da će poslije toga istina o Srebrenici biti malo drukčija i da će takvu istinu prezentovati međunarodnoj zajednici. 

"Nadam se da će poslije toga sud i tužilaštvo uvažiti te činjenice", rekao je Višković. 

S druge strane, žrtve genocida i etničkog čišćenja u Srebrenici poručuju da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer RS-a Radovan Višković uzaludno nadaju te da ništa ne može dovesti u pitanje pravne, naučne i historijske činjenice.

Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković smatra da je izvještaj iz 2004. godine bio jedan od najvećih iskoraka ka istinskom suočavanju s prošlošću i pomirenju, ali da od tog perioda do danas nije bilo hrabrosti da se proces provede do kraja i da su čak i akteri donošenja izvještaja promijenili politički kurs.