Heftičnjak: RS je pravoslavna talibanija

heft129

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Danas se u entitetu Republika Srpska obilježava neustavni Dan RS

Milorad Dodik, a u tome ga prati čitav politički establišment pa i tzv. opzicija, RS vide kao pravoslavnu talibaniju, teritoriju u kojoj nema mjesta za druge i drugačije, gdje su presuđeni ratni zločinci heroji i gdje vlada strah, korupcija i opšta besperspektivnost. Ovakva postavka neće otjerati, što silom što milom, samo Bošnjake, Hrvati i Ostale, nego će otjerati i Srbe. Ako taj prostor ostane u svom sadržaju zasnovan na genocidu i etničkom čišćenju, uz to satjran pod ruski i kineski uticaj, pristojan život tu neće biti moguć. Tako bi i Srbi bili prisiljeni masovno iseljavati, a gdje drugo, nego na Zapad, a RS bi bio prostor potpunog beznađa, ostavljen starcima, gdje vlada korupcija i gaženje osnovnih ljudskih prava. Slavljenje 9. januara, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, pokazalo je da Milorad Dodik ne može nazad i da je osuđen da čitavu RS povuče na dno. Žalosno je, ali očekivano jer je tako bilo i devedesetih, glavni sponzor ovakvih težnji je zvanična Srbija i Srpska pravoslavna crkva. Mržnja prema drugima je glavna inspiracija, ali to nikamo neće dovesti srpski narod na području Bosne i Hercegovine. Srbi ovdje svoj opstanak mogu ostvariti kroz jaku državu i funkcionalne institucije Bosne i Hercegovine, sve drugo je šovinistička farsa koja će uništiti buduće generacije svih na ovom prostoru. Važno je da barem neki političari iz RS-a to prepoznaju i da budu stvarna opozicija Dodiku i suludim cijevima koji vode u nove sukobe zarad odbrane njegove moći.

 

Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke

Amerika misli ozbiljno. Sankcije su samo početak. Na ''crnu listu'' Sjedinjenih Američkih Država stavljena je Alternativna televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom, a kao i samom Dodiku. Ovo je direktni udar na Miletov finansijski sistem, naročito ako se uzme u obzir da je ogroman novac uložen u UNA TV, a koja je na tržište ušla preko frekvencije ATV-a. Očito Ameri znaju puno više od naših tužilaštava i ovo je početak. Sankcije će biti proširene i na druge osobe, a nakon što su uvedene i Mirsadu Kukiću, lideru PDA-a koji je u koaliciji sa SDP-om i Našom strankom u Tuzlanskom kantonu, očekuju se druga zvučna imena iz bošnjačkog i hrvatskog političkog establišmenta. Bijela kuća naglašava kako će Sjedinjene Američke Države nastaviti koristiti alate dizajnirane za suzbijanje korupcije u što spadaju i vizna ograničenja kao i ekonomske sankcije, a koalicija ''Država!'' je najavila podizanje krivičnih prijeava protiv ovih osoba sa ''crne liste'' kako bi Tužilaštvo konačno radilo svoj posao. Isti poziv je upućen i OHR-u. ''Najavom ponovnog obilježavanja neustavnog dana jednog bh. entiteta, te nizom drugih najava diverzije u pravni, finansijski, sigurnosni i druge državne sisteme, Milorad Dodik ponižava i Ured visokog predstavnika i Tužilaštvo BiH. Pozivamo Christiana Schmidta da konačno zauzda nasilje nad pravnim poretkom i građanima, jer će u suprotnom sljedeći korak secesionističke falange biti nasilje nad uposlenicima državnih institucija, nasilje nad povratnicima u entitetu Republika Srpska, nasilje nad državnom imovinom i tako redom'', naveli su iz Koalicije ''Država!''.

 

Za Zvizdićev VIP salon u Beču plaćeno oko 9.200 KM

Neko je dobro napisao na društvenim mrežama – NIP je samo jedna mutacija SDA. U praksi se to zaista potvrđuje. U rukovodstvu i strukturi ove stranke nema osobe koja nije bila važan faktor u SDA. Zaim, kada se pogleda njihova politička praksa u Kantonu Sarajevo – imenovanje kadrova sa Fakulteta za sport i stranački podobnih ljudi – s pravom se govorilo o ''nipotizmu''. NIP-ova najnovija akvizicja, čovjek koji je bio sve u ovoj državi od premijera kantona, pa preko šefa PD Parlamenta FBiH, pa do državnog premijera i aktuelnog šefa PS BiH, Denis Zvizdić, eto, treba biti ''dašak promjene''. Smiješno. Kako Denis misli na državu i na promjenu, nabolje su raskrinkali mediji ove sedmice. Nakon što se pojavilo da je Bakir Izetbegović potrošio više od četiri hiljade KM narodnog novca na bečkom aerodromu, vrli Zvizdić je u tom istom VIP salonu spiskao 9,2 hiljade KM. Bravo, dečko. Duplo više od svog šefa Bakira. Ali, to je taj NIP – još jedna mutacija SDA, od koje niko osim bivših esdeaovaca neće imati koristi. Građani će to samo plaćati. Kao Denisu Zvizdiću po bjelosvjetskim VIP salonima.

 

Šepić argumentima ogolio Novalićevu nesposobnost i Konakovićev populizam o ‘borbi za porodilje’

Ujednačavanje prava porodilja i povećanje njihovih primanja u BiH je tema kojom se neke stranke i političari bave dugo, a zadnjih dana se oko ove teme medijski i populistički pokušavaju nametnuti premijer FBiH Novalić i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Nezavisni blok i lider ove stranke Senad Šepić dugo godina unazad dosljedno su zagovarali ovo rješenje i ujednačena, ista prava na prostoru cijele BiH. Potaknut zadnjim populističkim izjavama Novalića i Konakovića, u svome komentaru Šepić je precizno objavio svoja zalaganja od 2012. godine do danas koja su bila konzistentna cijelo vrijeme o ovoj temi. ''Novalićeva vizija jest izvlačenje novca iz namjenske industrije, sa okusom malina zbog kojih većinu vremena provodi na Sudu BiH, a Konakovićeva ograničenost na najbogatiji kantonalni budžet, kantona čiji stanovnik po njemu ‘vrijedi duplo više od onog iz drugih kantona’, njegov je krajnji domet, mada mu želje za nacionalnim populističkim plaštom ne nedostaje. Moj je poziv svima, a posebno njima dvojici – glasajte za sprovodivo rješenje i nemojte sebe okivati u zvijezde bez ikakvog pokrića, ne glumite porodilje umjesto porodilja, jer realno i jedan drugi ste za klupu za rezervne igrače'', poentirao je Šepić.

 

Održani novi protesti, Đoković poručio: Jesmo li mi životinje?

Čitava regija se ujedinila u brizi za nestalim Metejom Perišem, Splićaninom koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu. Za razliku od oca Novaka Đokovića koji prosipa jeftini nacionalizam zbog toga što Australija nije dopustila ulazak njegovom sinu Novaku jer se nije vakcinisao, otac nestalog Mateja – Nenad Periš oduševio je ljude svojom tolerancijom i željom da pronađe nestalog sina. Dok je davao intervju jednoj televiziji, i bez obzira što je u očaju, prekinuo je voditeljicu da bi čestitao pravoslavni Božić i sreću svim ljudima. Novakov otac Srđan, s druge strane, otišao je totalno drugu krajnost optuživši sve na svijetu da su protiv Srba a da je Novak – Isus. Nasjeo je i na šalu sa društvenih mreža da je jedan australski general (u stvari fiktivni televizijski lik) podnio ostavku te je to prezentirao kao njegovu veliku pobjedu. Nenadu želimo da što prije pronađe sina, a Srđanu Đokoviću želimo da mu se sin što prije – vakciniše.

 

U Sarajevu završen mural Michaelu Schumacheru

Dok Beograd i Zagreb prave velike murale još većim ratnim zločincima, poput Ratka Mladića ili Slobodana Praljka, u Sarajevu mural istinskom šampionu. Tako je u Aerodromskom naselju završen mural posvećen sedmostrukom svjetskom prvaku Formule 1 Michaelu Schumacheru koji se nalazi u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave koju je zadobio tokom nesreće na skijanju i od tada imamo jako malo zvaničnih informacija o njegovom stanju. Na njegov 53. rođendan Schumacheru je urađen mural na zgradi u Aerodromskom naselju u Sarajevu gdje je svojevremeno Schumi po završetku rata posjetio sarajevske mališane. Mural su radili umjetnici Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, a projekat je realizovan u saradnji sa Goethe institutom BiH. Mural koji je Obojena klapa oslikala je dimenzija 10×13 metara, a korištene su boje koje pročišćavaju zrak. Zajednička želja Obojene klape i Goethe instituta BiH bila je da ovaj mural bude i svojevrstan poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.