Šepić argumentima ogolio Novalićevu nesposobnost i Konakovićev populizam o ‘borbi za porodilje’

Foto: Naslovna

Ujednačavanje prava porodilja i povećanje njihovih primanja u BiH je tema kojom se neke stranke i političari bave dugo, a zadnjih dana se oko ove teme medijski i populistički pokušavaju nametnuti premijer FBiH Novalić i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Konaković. Žele se predstaviti kao isključivo oni koji su zaslužni za to da se prava porodilja poveća i izjednači na prostoru cijele BiH.

Međutim, i jedan i drugi su godinama ranije odbijali podržati i javno stati iza ovakvih rješenja, čak su i potpuno izjavljivali i zagovarali potpuno drugačija i diskriminatorska rješenja.

Nezavisni blok i lider ove stranke Senad Šepić dugo godina unazad dosljedno su zagovarali ovo rješenje i ujednačena, ista prava na prostoru cijele BiH. Potaknut zadnjim populističkim izjavama Novalića i Konakovića, u svome komentaru Šepić je precizno objavio svoja zalaganja od 2012. godine do danas koja su bila konzistentna cijelo vrijeme o ovoj temi.

Pročitajte Šepićev komentar u cjelosti:

“Umjesto politikanstva kantonalnih nadobudnih igrača i naknadne pameti premijera koji ne zna je li pošao ili došao, Nezavisni blok i ja kroz svoj javni angažman dugo tražimo provodiva i poštena rješenja za vrlo važno pitanje kakvo jest porodiljska naknada.

O pravima porodilja, jednakim primanjima za njih na prostoru cijele BiH jednako sam govorio i 2012. i 2015. i 2016. i 2018. i 2019. i 2020. i prošle godine i ove isto. To potvrđuju video izjave, linkovi i dio medijskih izjava koje možete vidjeti ispod. Nezavisni blok to ima u svim svojim aktima i podnosili smo inicijative sa konkretnim rješenjima. Ova reakcija večeras je odgovor na jeftinu, populističku i bijednu politizaciju ove za mnoge ljude važne teme. Kao da su porodiljske naknade nekakva populistička trka, pa se Novalić i Konaković zadali ko će prvi pokupiti kajmak, je li ovaj što je uputio zakon 7. decembra 2021., ili ovaj što je uputio amandman 3. januara 2022.!?, a radi se o novcu iz budžeta kojeg uplaćuju građani, a ne ova dvojica kalkulanata.

Novalićeva vizija jest izvlačenje novca iz namjenske industrije, sa okusom malina zbog kojih većinu vremena provodi na Sudu BiH, a Konakovićeva ograničenost na najbogatiji kantonalni budžet, kantona čiji stanovnik po njemu ‘vrijedi duplo više od onog iz drugih kantona’, njegov je krajnji domet, mada mu želje za nacionalnim populističkim plaštom ne nedostaje. Moj je poziv svima, a posebno njima dvojici- glasajte za sprovodivo rješenje i nemojte sebe okivati u zvijezde bez ikakvog pokrića, ne glumite porodilje umjesto porodilja, jer realno i jedan drugi ste za klupu za rezervne igrače.”- poentirao je Šepić.

U objavi je argumentirano objavio i veći broj linkova, video objavu i screenshotove njegovih izjava u zadnjih 10 godina o ovoj temi. Precizno, jasno i ‘u sridu’, kako bi političari morali inače i uvijek raditi.

Image
Foto