RS mora ozbiljno shvatiti poruke iz EU - Šarović: Čeka nas težak period u kojem će najviše da trpe građani

.
Za to što smo postali globalni problem, problem EU i mnogih drugih međunarodnih faktora je aktuelna vlast u RS, kazao je Šarović

 

Predsjedništvo SDS-a održalo je danas sjednicu na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, a razgovarano je i o sankcijama EU najavljenih za Republiku Srpsku.

- Ne trebamo se kriti ili tražiti neku vrstu alibija, ako su jedne ili dvije zemlje izrazile rezervu spram uvođenja sankcija. RS se nalazi u vrlo ozbiljnoj situaciji i dalji slijed događaja, posebno u martu, će pokazati da je to tako - kazao je lider SDS-a Mirko Šarović.

Poručuje da moraju ozbiljno shvatiti poruke iz Evropske unije.

- Za ovo je kriva politika u RS i moramo dati odgovor na to. Za to što smo postali globalni problem, problem EU i mnogih drugih međunarodnih faktora je aktuelna vlast u RS. Targetiramo ih kao isključive krivce. Čeka nas težak period u kojem će najviše da trpe građani i cijela RS - rekao je Šarović.

Podržavaju održavanje posebne sjednice NSRS posvećene boračkoj populaciji te su kazali kako će poslati ponovo zahtjev za to.

Govoreći o 400 miliona eura iz CBBiH koje je spominjao Dodik, kazao je da je taj zahtjev smiješan.

- Oni koji su uništili robne rezerve RS traže novih 400 miliona za vjerovatno novo uništavanje novih rezervi - prkomentarisao je Šarović.

Ističe da podržavaju napore u Federaciji BiH da se dođe do odgovarajućeg rješenja, ali su, kako kaže, skeptični da će do toga doći.

- Voljeli bismo da griješimo. Ukoliko do toga ne dođe, mi zagovaramo da se održe izbori s postojećim zakonodavstvom jer smatramo da je ovo bitka ili jedna vrsta referenduma koji bi se trebao desiti u oktobru. Referenduma između nas i njih. Trećeg puta nema - rekao je on.

Ističe da je ozbiljna kriza na sceni, a komentarišući rusko-ukrajinsku, kazao je kako bi bilo napametnije da brinemo o sebi i gledamo u svoje dvorište.

- Trebamo rješavati ozbiljne probleme koje imamo ovdje, a koje je donijelo par desetina ljudi - rekao je Šarović