RTRS: Bošnjaci turskim zastavama plaše Srbe u Varešu

zastava
U srpskom selu Okruglica, kao i drugim srpskim selima opštine Vareš tokom 2019. godine viorile su se zastave Republike Turske, a koje su postavili i izvjesili stočari i ovčari bošnjačke nacionalnosti, bez saglasnosti vlasnika zemljišta srpske nacionalnosti, poručuju u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, prenosi RTRS.

Zastave su uklonjene, ili ih je vjetar odnio tek prije mjesec dana, ali "i dalje se stalnim provokacijama želi natjerati srpsko stanovništvo da zaboravi na srpska sela opštine Vareš", stoji u tekstu.

Dalje se prenosi da je postavljen nišan na srpskoj zemlji bez saglasnosti vlasnika.

Image
nisan

- Bošnjaci bez saglasnosti srpskih vlasnika ulaze u posjede i ispasaju stoku na srpskoj imovini, u srpskim selima koja čine kompaktnu teritorijalnu cjelinu. Na imovini i zemljištu jedne srpske porodice je postavljen nišan, kao obilježje groba pokojnika muslimanske vjere, iako niko nikada porodicu i vlasnika zemljišta srpske nacionalnosti nije obavijestio da je na njegovoj zemlji neko sahranjen - ističe Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

RTRS zaključuje kako se vrši pritisak na Srbe da prodaju zemljište po niskim cijenama.

- Bošnjaci iz udaljenih bošnjačkih sela se vozilima kreću kroz srpska sela opštine Vareš i na vozilima ističu i nose zastavu Turske i tako se dodatno pokušava poljuljati volja Srba da očuvaju srpsku zemlju. Selo Okruglica, koje je u sredini drugih srpskih sela Naseoci, Neprivaj, Očevlje, Pajtov Han, Podjavor, Poljanice, Samari, Rokoč, Slavin, Sršljenci, Šikulje... je naročito na udaru, jer kada bi Srbi iz Okruglice počeli sa prodajom zemljišta onda druga sela ne bi imali nikakve šanse da opstanu, a da ne prodaju zemljište - navodi Radanović.