RMU Zenica: Rudari još pod zemljom, intervenirala i Hitna pomoć

Iako je danas popodne u Stranjane stigao i Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH, razgovarao s Upravom zeničkog rudnika i jednim predstavnikom "Elektroprivrede", a potom i sišao u jamu, komorati prve smjene ovog pogona i dalje odbijaju izaći iz jame.

Prema riječima Husića, on je danas najprije razriješio dilemu koja se pojavila među radnicima, a to je da se planira ugasiti pogon ''Stranjani''.

- Predstavnik „Elektroprivrede“ nam je kazao da se pogon ne zatvara, a predstavljen nam je i projekt daljnjeg razvoja ovog pogona - rekao je Husić. 

Problem nedostatka radnika za izvođenje radova u najtežem rudarskom objektu u BiH goruće je pitanje koje će se morati, smatra Husić, prevazići te da o ovom pitanju Uprava rudnika mora više povesti računa nego što je to sada bio slučaj.

Oko 18 sati Husić je nakon sastanka sišao u jamu da bi prenio ove informacije komoratima prve smjene, kojih je oko 40, međutim, do sada nisu odlučili da izađu.

Kako su još danas poručili, ostat će u jami, ako treba, i mjesec, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Valja istaći da je danas intervenirala i Hitna pomoć, a zbog narušenog zdravlja dvojice komorata prve smjene, kojima je ukazana ljekarska pomoć na licu mjesta.