Rudari ne treba da prose platu, kopati se ne može online

kreka

Ugalj ne kopamo online već u jami i za to trebaju uslovi, oprema i plate, kažu rudari Rudnika Kreka koji su jučer štrajkovali. Plate su im uplaćene tokom dana, a rudari traže i riješen radni status za 52 rudara. Rudari poručuju Vladi i Elektoprivredi da odluče trebaju li rudnici iz Tuzle energetskom sektoru ove države ili ne i prekinu njihovu agoniju svaki mjesec.

Iz Elektroprivrede su nedavno kazali da Kreka ima previše uposlenika i taj se broj mora smanjiti, osim ljudi u proizvodnji kojih ionako nedostaje. No, rudari poručuju da to nije njihova briga, da ne žele sadaku, već platu za teški i prljavi rad pod zemljom.

“Dajte nam da radimo i humanizirajte uslove rada kako bi to bilo ekonomski opravdano i morate to platiti. Ni u jednim mjerama restrukturiranja, niko nije rekao da neće biti plate za vrijeme restrukturiranja. Mi dolazimo na posao i kopamo ugalj. Ne radimo mi online. Ne dolazimo mi na sjednice ili ne dolazimo. Mi idemo u jamu. Radimo svaki dan i to će se morati platiti“, kazao je Senad Sejdić, Sindikata rudara Mramor.