Rudari širom Federacije BiH obustavili proizvodnju

.
Rudari nekoliko rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su sići u jamu, a radnički neposluh su pokrenuli zbog današnje odluke navedenog državnog preduzeća o isplati jednokratne novčane pomoći svojim zaposlenicima.

Prema informacijama koje je potvrdio za Klix.ba Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, rudari druge smjene u nekoliko rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su sići u jame.

"Prema trenutnim informacijama u oba proizvodnja pogona Haljinci i Vrtlište Rudnika uglja Kakanj obustavljena je proizvodnja, kao i u Rudniku mrkog uglja Breza. Kada je riječ o Rudniku uglja Kreka u Tuzli, tamo je obustavljena proizvodnja u Mramoru. S radom je stala i Stara jama u Zenici, a u Raspotočju nećemo ugrožavati opremu i široko mehanizovano čelo. Zbog toga se donijela odluka da se tamo radi", naveo je Husić za Klix.ba.

Proizvod ove odluke je potez Elektroprivrede BiH vezano za jednokratnu novčanu pomoć koja će biti isplaćena njihovim radnicima, ali ne i rudarima.

"Do kraja dana očekujemo da će se odluka rudara o radničkom neposluhu širiti od rudnika do rudnika, a po svemu sudeći moguće je da u jame neće sići ni rudari u trećoj smjeni", naglasio je Husić

Podsjećamo, Upravni odbor Elektroprivrede BiH donio je odluku po kojoj se radnicima tog javnog preduzeća dodjeljuje jednokratna pomoć u iznosu od 750 KM. Odlukom nisu obuhvaćeni rudari zaposleni u rudnicima u sastavu koncerna, što ih je dodatno izrevoltiralo.

S druge strane, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ranije je za Klix.ba kazao da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM. Naveo je i da je stav rudara neopravdan jer im to državno preduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.