Ruđero Skaturo za "Avaz" o poremećajima na crnom tržištu zbog rata: Heroin u BiH ulazi preko Bugarske i Rumunije

.

Tradicionalni tokovi droge su poremećeni, intenzivirani su oni alternativnim rutama, a jedna od njih je balkanska

Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC) u svom posljednjem izvještaju bavi se utjecajima invazije na Ukrajinu na tokove droge u jugoistočnoj Evropi i izmještanje tradicionalnih centara za proizvodnju i trgovinu drogom iz Ukrajine prema zapadu.

Tradicionalni tokovi droge su poremećeni, intenzivirani su oni alternativnim rutama, a jedna od njih je balkanska, što se sve navodi u izvještaju autora Ruđera Skatura (Ruggero Scaturro).

Direktan utjecaj

U odgovorima “Avazu” autor kaže da je još rano za procjenu da li je rat u Ukrajini imao direktan utjecaj na tržišta kanabisa u BiH, ali da se iz prikupljenih podataka može pretpostaviti da nije.

- Iako zapljene same po sebi nisu dovoljan pokazatelj opskrbe drogom, u nedostatku drugih analitičkih podataka, povećana detekcija uzgojenih površina i laboratorija kanabisa u posljednje dvije godine ukazuje na stabilnu, a vjerovatno i povećanu proizvodnju kanabisa u BiH - kazao je Skaturo.

Kada je o heroinu riječ, kaže da su Bugarska i Rumunija ključne ulazne tačke na Balkanskom poluotoku te da su trenutne veleprodajne cijene 20.000-25.000 eura po kilogramu, a maloprodajne 30-50 eura po gramu.

- Vjeruje se da je lokalna potrošnja u opadanju. Slični trendovi su registrirani i u ostatku jugoistočne Evrope. U BiH tokovi heroina u tranzitu ka zapadnoj Evropi su navodno ostali stabilni u 2022. godini, s progresivno manjim količinama droge koje su ostale za lokalna tržišta, gdje se cijena grama heroina kretala između 30 i 40 eura - istakao je Skaturo.

Upotreba ekstazija u posljednje vrijeme raste, posebno tokom ljeta, kada ima više turista i ljudi iz dijaspore koji sa sobom nose svoje navike.

Tajni laboratoriji

- U Bugarskoj su metamfetamini u prahu, poznati kao „piko“, uobičajeni i prodaju se po cijeni od 30 do 35 eura po gramu. Proizvodnja amfetamina je također prisutna u Bugarskoj i Rumuniji, ali vlasti su zaplijenile malo te supstance u posljednje dvije godine, s izuzetkom oblasti u blizini Srbije i Sjeverne Makedonije. Ovdje amfetamini čine većinu tržišta sintetičkih droga i proizvode se lokalno, kao i u BiH. Vjeruje se da se obično proizvode u improviziranim, tajnim laboratorijima, koja opskrbljuju lokalna tržišta. Postoje i primjeri unutarregionalne trgovine iz Srbije u BiH - pojasnio je Skaturo.

Nove supstance

GI-TOC navodi da će, s nastavkom rata, rastuću potražnju za kanabisom među vojnicima sve više zadovoljavati proizvođači iz jugoistočne Evrope – Albanije, Sjeverne Makedonije i odnedavno Kosova.

Ruska pomorska blokada ukrajinskih luka povećat će priliv kokaina u Rumuniju i Bugarsku, dok će prekid tokova duž sjeverne rute preko Rusije primorati krijumčare da za transport heroina sve više koriste Balkansku rutu. PTSP, kao posljedica rata, može utjecati na korištenje sintetičkih droga, a raste potražnja za novim psihoaktivnim supstancama, poput soli za kupanje, kao jeftinoj varijanti droge.