Rudnici u Federaciji ostvarili samo 63% plana: Prijeti kolaps elektroenergetskom sektoru u BiH

rudnici

Rudnici koncerna Elektroprivreda BiH suočavaju se s ozbiljnim problemima, ostvarivši samo 63% planirane proizvodnje uglja u prvih pet mjeseci ove godine, prenosi Istraga.ba.

Umjesto planiranih 1,9 miliona tona, iskopano je samo 1,2 miliona tona uglja, što predstavlja značajan pad u proizvodnji. Ovo je izazvalo potrebu za nabavkom skupljeg uglja na slobodnom tržištu, što dodatno povećava proizvodnu cijenu električne energije.

Zbog smanjenja proizvodnje, Elektroprivreda BiH je primorana kupovati ugalj po znatno višim cijenama, što se direktno odražava na povećanje proizvodne cijene električne energije. Istovremeno, cijena električne energije na svjetskim berzama je u padu, što dodatno smanjuje prihode Elektroprivrede BiH. U prva tri mjeseca ove godine, izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine iznosio je 171,8 miliona KM, što je za 53,3% manje nego u istom periodu prošle godine.

Proizvodna cijena električne energije u Elektroprivredi BiH iznosi oko 62 eura po megavat satu (MWh), dok se više od 70% proizvedene energije prodaje stanovništvu po cijeni od oko 35 eura po MWh. Ovo znači da Elektroprivreda BiH prodaje većinu svoje energije po cijeni koja je za 30 eura manja od proizvodne, stvarajući značajne gubitke.

Dok je cijena električne energije na svjetskim berzama bila visoka, Elektroprivreda BiH je mogla nadoknaditi gubitke prodajom viška energije po tržišnim cijenama. Međutim, s padom cijena na berzama, prihodi su značajno smanjeni. Na primjer, 23. avgusta 2022. godine, cijena električne energije na mađarskoj berzi Hupx dostizala je skoro 800 eura po MWh, omogućujući Elektroprivredi BiH da ostvari značajnu dobit. Sada, s maksimalnom cijenom od 140 eura po MWh zabilježenom 14. juna 2024. godine, situacija je drastično drugačija.