Heftičnjak: Rumeni koji je volio pisati pisma

(Foto: Dnevni avaz, 13. 05. 2021.)

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Bećirović sve bliže kandidaturi za Predsjedništvo BiH, u utrku ulazi i Vojin Mijatović? ‘Ako postoji koncept, spreman sam…’

Da se Denis Bećirović rodio u nekom indijanskom plemenu, sigurno bi mu dali ime – ''Rumeni koji je volio pisati pisma''. Čovjek je, prema procjenama medija, kao SDP-ov zastupnik zaradio preko dva miliona KM! A šta je to vratio Bosni i Hercegovini za ta dva miliona? Napisao je hrpu otvorenih i zatvorenih pisama. Dok je njegov nekadašnji mentor Zlatko Lagumdžija vedrio i oblačio, Denis Bećirović je vodio Parlament BiH. Tada je Zastupnički dom usvojio onaj diskriminatorni zakon o prebivalištu koji je unakazio povratak. Rumeni Denis je bio na čelu Parlamenta i kada je usvojen budžetski okvir koji je godinama unaprijed blokirao razvoj državnih institucija, kao i budžet odbrambenih snaga Bosne i Hercegovine. Sada se sarajevska trojka propinje na zadnje noge da pisača pisama proglasi kandidatom koji zrači državništvom. Dakako, put nije lak. Prvo Denis mora dobiti amin od SDP-a, odnosno Nermina Nikšića i šefa tuzlanskog SDP-a, Jasmina Imamovića. Bećirovića u kandidaturu gura Dino Konaković, naravno uvijek sa figama u džepu, jer koga je Konaković pomogao taj i u jogurt puše. Onda, tu podršku, navodno, daju Fuad Kasumović – ozbiljno optužen za zloupotrebu položaja i kriminal u Zenici, NES kojeg iz sjene vodi Rifet Hozanović koji je osuđen za kriminal u Merhametu i PDA Mirsada Kukića, kojeg je Amerika stavila na crnu listu i koji je zajedno sa Asimom Sarajlićem optužen za nelegalno zapošljavanje u Elektroprivredi BiH. Sve same ''cvjećke'' – ''pošteni i ugledni'' ljudi. Rumeni koji je volio pisati pisma je u septembru 2021. godine izjavio da ne želi biti kandidat za Predsjedništvo BiH. Ali ko se više sjeća šta je Denis B. pisao, ili izjavio. Jedino njegov novčanik zna. 2 miliona KM, malo li je...  

 

Demonstracije nisu pomogle, Novalić i Vlada FBiH smjenjuju direktoricu Ginexa

Fadil Novalić, premijer Bakira Izetbegovića i SDA, i Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva Fahrudina Radončića, odavno imaju plan da potpuno ovladaju namjenskom industrijom. Cilj je izvući što više javnog novca i prebaciti u privatne džepove. Zato su Novalić i Džindić osnovali privatne firme, pa ih prebacivali na srodnike i druge poznanike... Gdje god ima novca, Novalić i Džinić moraju uplesti svoje prste, pa je Vlada Federacije BiH, po njihovom nalogu i planu, donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva UNIS ,"GINEX" d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, i to direktora društva Munevere Fočo, izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove Admina Pešteka i izvršnog direktora za proizvodnju Hasana Tafre, saopćeno je iz Vlade FBiH. Cilj je postaviti nekoga podobnoga. No, građani Goražda su se digli na noge i protestima su zasada zaustavili sprovedbu te odluke, a SDA-ov predsjednik Nadzornog odbora Sedad Dedić je umalo linčovan. Pobjegao je iz Goražda glavom bez obzira. Ali Novalić i Džindić neće stati, njima ''GINEX'' treba za novo izvlačenje novca i da je pod kontrolom SDA-SBB.

 

Katastrofalne greške politike Bakirove SDA juče su došle na naplatu

Koliko Bakir Izetbegović ne zna ništa o državi i njenim institucijama, a itekako zna o sebi i poltronima oko njega, jasno je to odavno. Još jedna potvrda ovoj tezi dolazi ove sedmice iz Doma naroda Parlamenta BiH. Naime, prvo su SDA-ovci bojkotovali pa su onda sutradan došli na sjednicu. Nikada u historiji nezavisne države BiH predstavnici bošnjačkog naroda nisu bojkotovali rad Doma naroda Parlamentarne Skupštine. Ali Bakir Izetbegović je i to sebi dozvolio. Izetbegovićevi delegati pobjegli sa sjednice svjesni da ne mogu spriječiti svoje koalicione partnere SNSD i HDZ da usvoje antievropski Izborni zakon čije su odredbe pogubne za interese države i naroda. A upravo je SDA četiri godine svojim glasovima omogućila četiri delegata SNSD i HDZ.

Adil Osmanović, Safet Softić, Denis Zvizdić, Bakir Izetbegović i drugi su mjesecima objašnjavali javnosti da je svejedno tri ili četiri, Dodikova i Čovićeva delegata. Ali nije isto. Nije svejedno. No, nakon one svebošnjačke prevare oko revizije tužbe protiv Srbije u Vijećnici, šta možemo drugo očekivati od Bakira Izetbegovića nego prevaru za prevarom. Nema odgovornosti, nema obraza, ali ima ljudi koji žele da se slikaju i selfiraju sa njim. I da glasaju za njega, nažalost.

 

Milanović: Blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH

Niko ne uveseljava medije više svojim budalastim izjavama od predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića. Nema dana, a da Zoki ne baci novu bombu. Ove sedmice je najviše odjeknula ona u kojoj je Milanović zaprijetio da će Hrvatska blokirati ulazak Finske u NATO, dok Bakir Izetbegović ne dadne izborni zakon u BiH, po kojem će sigurno biti izabran Dragan Čović. ''Ići korak dalje i u to uvlačiti Finsku, koja je 50 kilometara od Sankt Petersburga. Mislim da je to opasno šarlatanstvo. Međutim, ne možemo reći ne. Nama je Finska važnija od Hrvatske i Hrvata u BiH, je li? Što se mene tiče, nek uđu u NATO, nek pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona, dok se ne natjera Bakira Izetbegovića da promijeni izborni zakon, sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO. To je naš historijski srebreni metak'', kazao je Milanović. Koliko je hrvatski predsjednik odlutao od razumnih izjava i normalnog ponašanja, najbolje svjedoče izjave Andreja Plenkovića koji je Milanovića nazvao velikim štetočinom ne samo za Hrvatsku nego i za odnose između Bošnjaka i Hrvata.  

 

Udruženje generala BiH o presudi Sakibu Mahmuljinu: Kako smo se borili za odbranu naše države 90-tih godina, istim žarom ćemo nastaviti borbu i danas

General Armije RBiH Sakib Mahmuljin osuđen je na osam godina zatvora, zbog zločina Trećeg korpusa, kao i pripadnika mudžahedina. Nažalost, mediji su prenijeli vijest da su za to odgovorni i neki niže rangirani vojnici koji su izdali Mahmuljina na sudu. Ali, krivi su i oni koji na vrijeme nisu procesuirali zločine. I na kraju su se kola slomila preko leđa Sakiba Mahmuljina. General ima tešku ratnu sudbinu, izgubio je brojne članove svoje porodice u Prijedoru, a ova presuda je kap na prelivenu čašu njegove patnje. Mahmuljina će mnogi tapšati po ramenima, ali ostaje njegova bol i patnja, kao i zatvorska kazna. Bez obzira na pokušaje da se izjednače ratni zločini, mora se istrajavati u pravnoj borbi pred domaćim pravosudnim institucijama da u našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi nije bilo sistematskih zločina, a što je i dokazano u dugogodišnjem radu Haškog tribunala. Oslanjajući se na nalaze Tribunala i mnoštva drugih međunarodnih institucija vezanih za karakter rata u Bosni i Hercegovini, važno je ostati odan institucijama i pružiti podršku generalu Mahmuljinu koja je moguća. Alternativa ne postoji, a negacija ide na ruku negatorima zločina i države BiH.

 

Umro je legendarni Ivica Osim

U Gracu, u Austriji, umro je veliki Ivica Osim. Jedan od najvećih trenera sa prostora bivše Jugoslavije, posljednji selektor reprezentacije SFRJ. Ostat će upamćen kao veliki čovjek i fudbalski filozof. Rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. Godine 1970. odlazi u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Štraus je, kako je još bio poznat zbog plave kose, nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana. Bio je trener Željezničara u polufinalnom meču utakmice Kupa UEFA protiv Videotona. Kad je počela agresija na BiH i Sarajevo, u Beogradu je dao ostavku i izjavio: o je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava". I tako ušao u legendu.

 

Reis Kavazović uputio bajramsku čestitku: Bilo nam je lijepo i ugodno…

Kraj je mjeseca ramazana. Sutra je Bajram. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je poruku uoči ovog praznika: “Poštovani braćo i sestre, muslimani i muslimanke, evo ispostili smo i ovaj ramazan i trudili se biti na visini ramazana ničim ne narušivši njegovu svetost. I bilo nam je lijepo i ugodno. Ramazanski ambijent je pun vidljivih i nevidljivih ugođaja i blagodati. Molim Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja, da se naši postupci pozitivno odraze i na žive i na umrle. Sutra je Bajram, praznik pun radosti. Podijelite tu radost sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Posjetite druge ljude, ali i bolesne, napuštene i usamljene i obradujte ih nečim. I ne zaboravite siromašne. Radost nije potpuna ako se ne podijeli sa nekim”, kazao je reisu-l-ulema.