Rusi nastavljaju bombardovati Azovstal gdje se još uvijek nalaze ranjeni ukrajinski vojnici

asdf

Unutar tvornice čelika Azovstal u gradu Mariupolju i dalje se nalaze pripadnici ukrajinskog puka Azov zajedno sa ranjenim vojnicima bez lijekova, vode i hrane. Evakuaciju im pored molbi koje ruskim snagama upućuje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, žele omogućiti UN i Međunarodni crveni križ.

Međunarodni crveni križ izvijestio je kako je od ponedjeljka iz tvornice Azovstal evakuirano 170 civila, nakon što su u podrumima proveli nekoliko sedmica bez vode, hrane i lijekova.

Evakusani civili poslani su u Zaporožje u operacijama koje koordiniraju UN i Crveni križ.

Ruske snage nastavljaju bombardovanje Azovstala gdje se još uvijek nalaze ranjenici i vojnici koji su izgubili komunikaciju sa terenskim bolnicama.

Jučer je kapetan Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta ukrajinskog puka Azov, zamolio međunarodnu zajednicu da pomogne u evakuaciji ranjenih vojnika.

"Nastavit ćemo da se borimo dok smo živi da odbijemo ruske okupatore. Nemamo puno vremena, izloženi smo intenzivnom granatiranju", rekao je tokom online obraćanja iz Azovstala.

Zamjenica premijera Ukrajine, Irina Vereščuk ranije je objavila kako su svi civili žene, djeca i stariji evakuisani iz opkoljene tvornice u Mariupolju.

"Ovaj dio humanitarne operacije u Mariupolju je okončan", izjavila je Vereščuk.

Sudbina vojnika puka Azov još uvijek je neizvjesna a ruske snage neprekidno bombarduju ono što je ostalo od kompleksa tvornice, pokušavajući tako onemogućiti izlazak iz podruma ukrajinskim snagama.