Rusija i Kina predložile rezoluciju kojom žele ukinuti visokog predstavnika u BiH

asd
Rusija i Kina predložile su rezolucije Vijeću sigurnosti Ujednjenih nacija kojom bi se odmah oduzele ovlasti visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, piše ugledni Washington Post.

U kratkom nacrtu rezolucije, koji je u srijedu dobio Associated Press, navodi se da ovlasti date visokom predstavniku na konferenciji o provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle političke stranke u BiH.

Rezolucija podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. jula 2022. godine kad je po njoj predviđeno zatvaranjem Ureda visokog predstavnika, navodi se dalje.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodnog tijela koje je vodilo mirovni proces u Bosni i Hercegovini, službeno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja, podsjeća američki list. On bi trebao preuzeti funkciju 1. augusta nakon odlaska Austrijanca Valentina Inzka, koji je bio na dužnosti 12 godina.

WP podsjeća kako se Rusija nije složila s imenovanjem Schmidta i dugo je tražila ukidanje pozicije visokog predstavnika, ali i postavlja pitanje hoće li Vijeće sigurnosti UN-a, koje nije bilo uključeno u Dejtonski sporazum, imati moć zatvoriti Ured visokog predstavnika.

Kažu kako će Rusija i Kina gotovo sigurno se suočiti s protivljenjem SAD-a i evropskih članica.

Na posljednjem sastanku Vijeća sigurnosti o BiH u maju, američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield naglasila je ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

"Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira... kako bi izašla iz međunarodnog nadzora. Sada je vrijeme za ponovni fokus i djelovanje na ispunjavanju ove agende. To znači, prije svega, suzbijanje raširene korupcije koja prijeti vladavini zakona u Bosni i Hercegovini", rekla je.

Ukazala je na "korumpirane političare, sudstvo pod političkim utjecajem, javne institucije koji promovišu lične ili stranačke interese i državna preduzeća kojima je prioritet pokroviteljstvo kojim omogućavaju napredovanje korupcije i potiču egzodus mladih u zemlje u kojima imaju veće mogućnosti.

Zamjenica britanske političke koordinatorice Alice Jacobs nazvala je retoriku oko mirnog razlaza BiH, koju su promovisali bosanski Srbi, stvarnom prijetnjom miru i stabilnosti koja podriva Dejtonski sporazum.

"Ured visokog predstavnika i njegova upotreba izvršnih ovlasti, ako to situacija bude zahtijevala, i dalje imaju punu podršku Velike Britanije", rekla je.

Zamjenica francuske ambasadorice u UN-u Nathalie Broadhurst izjavila je na sastanku Vijeća 4. maja da "retorika podjela, nacionalistički i secesionistički diskurs ili retorika koja izaziva mogućnost rata nisu prihvatljivi."

Foto: Wikipedia